A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Robottal végeztek tüdőműtétet a pécsi egyetemen


Ez volt az első ilyen beavatkozás Magyarországon.


Elsőként végeztek robot segítségével mellkassebészeti beavatkozást Magyarországon – közölte a Pécsi Tudományegyetem.

Az intézmény nemrég szerezte be a DaVinci Xi nevű sebészeti robotot, amellyel egy betegük tüdejét operálták meg. A technológiának köszönhetően a beteg kisebb fájdalommal és gyorsabb felépüléssel számolhat.

A Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának Robotsebészeti Munkacsoportja már több nőgyógyászati, sebészeti, urológiai műtét elvégzésén van túl a robot segítségével. A munkacsoport vezetője, Papp András elmondta: teljes programot indítanak, és fül-orr-gégészeti robotsebészeti eljárásokat is végeznek a jövőben.


A közleményből az is kiderül, hogy a robotsebészeti beavatkozások alatt az orvos nem közvetlenül a beteg mellett áll, hanem egy irányítóegység mellől ad kezével utasításokat a robotkaroknak. A tüdőt érintő műtétek esetében elsősorban a korai stádiumú daganatos elváltozások kezelése során veszik nagy hasznát a gépnek.

A sebészeti robot egy 3,8 milliárd forintos európai uniós projekt egyik kiemelt elemeként került a pécsi klinikára. A robottal azok az orvosok végezhetnek el beavatkozásokat, akik nemzetközi robotsebészeti szakvizsgát tettek – emlékeztet az MTI.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések