Hirdessen itt

Drámai videón, ahogy landolás közben a földnek csapódik egy F-35B vadászbombázó


A pilóta kénytelen volt katapultálni.

Landolás közben meghibásodott és a betonnak csapódott egy Lockheed Martin F-35B Lightning II vadászbombázó csütörtökön, helyi idő szerint 10:15 körül, a texasi Fort Worth haditengerészeti légibázison, írja a War Zone.

Az incidensről videófelvétel is készült, amelyen az látható, hogy a repülőgép függőleges leszálláshoz készülve egy helyben lebegett, majd a szükségesnél talán kicsit gyorsabban ereszkedni kezdett. A futópálya betonjához érve visszapattant, majd orrára dőlve ismét a betonhoz csapódott. Az orrfutó kereke ekkor teljesen kitört, a gép maga irányíthatatlanná válva jobb szárnyára borult és lassan pörögni kezdett, miközben sűrű füst dőlt a hajtóművéből.

Amikor a gép a betonról lecsúszva visszabillent vízszintesbe, a pilóta sikeresen katapultált.

Az incidens oka egyelőre nem világos, a pilóta állapotáról sem tudni közelebbit.

A feltételezések szerint a függőleges landolásra képes repülőgép orr részében lévő Rolls-Royce LiftSystem LiftFan hajtóműve hibásodhatott meg. A hajtóműleállás következtében az F-35-ös eleje elvesztette a lassú, stabil ereszkedéshez szükséges fölfelé hajtó erőt, miközben a farokrészben lévő, föld felé irányított hajtómű tovább üzemelve orra buktatta a gépet.

A repülőgép egyébként a még a Lockheed Martin tulajdonában van, a baleset előtt tesztrepülést végzett vele a pilóta, aki a Pentagon sajtótitkára szerint az Egyesült Államok kormányának egyik pilótája, de azt nem árulta el, hogy kinek a megrendelésére gyártotta a repülőgépet a Lockheed Martin. A cég fő gyártóüzeme az Egyesült Államok haditengerészetével közösen használja a Fort Worth-i bázis futópályáját.

A sors fintora, hogy a baleset pont az F-35A első repülésének 16. évfordulóján történt.

A Lockheed Martin közlése szerint megindult a baleset okainak kivizsgálása.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések