A rakott krumpli savanyú káposztával együtt sütve kiadós, házias, és az utolsó morzsáig elfogy a tepsiből.
Bátran kísérletezz a rakott krumplival! Savanyú káposztával, szalonnával és darált hússal megpakolva fenséges, kiadós ebéd válhat belőle. Mint a legtöbb rakottasnak, ennek is a viszonylag hosszú sütési idő a titka: hagyd, hogy az ízek legalább egy órán keresztül érjenek össze a sütőben. Érdemes nagy adagban készíteni, mert másnap még finomabb.
Hozzávalók 6 személyre
👉 1 kg krumpli
👉 1 kg darált sertéscomb
👉 1 kg savanyú káposzta
👉 15 dkg füstölt szalonna
👉 15 dkg reszelt sajt
👉 4 gerezd fokhagyma
👉 3 dl tejföl
👉 1 hagyma
👉 1 evőkanál pirospaprika
👉 1 teáskanál köménymag
👉 só
👉 bors
Elkészítés:
A krumplit héjában főzd meg fél óra alatt. Nem baj, ha a közepe még kicsit kemény marad. A fél óra elteltével vedd ki a vízből, és hagyd kihűlni.
Amíg a krumpli hűl, a szalonna zsírját egy nagyobb lábosban olvaszd ki. A pörcöket szedd ki, a visszamaradt zsíron pedig párold üvegesre a hagymát. Amikor már puha, add hozzá a zúzott fokhagymagerezdeket, pirítsd egy percig, majd húzd le a tűzről, és keverd el a pirospaprikával. Add hozzá a darált húst és a lecsepegtetett savanyú káposztát, sózd, borsozd, szórd meg köménymaggal, öntsd fel annyi vízzel, hogy jó szaftos legyen, és kis lángon negyedóra alatt főzd össze. Ha kész, tedd vissza bele a kisült szalonnát.
A kihűlt krumplit hámozd meg, karikázd fel, és a felét egyengesd el egy tepsiben. Ha van cserépedényed vagy római tálad, abban még finomabb lesz. Sózd meg a krumplit, egyengesd el rajta a káposztás húst, halmozz rá tejfölt, majd fedd be a krumpli másik felével. Ezt is sózd meg, tegyél rá tejfölt, szórd meg gazdagon reszelt sajttal, majd az egészet alufóliával letakarva told 180 fokos sütőbe egy órára. Az utolsó negyedórában vedd le a fóliát a tetejéről, hogy a sajt a tetején megpiruljon.
0 Megjegyzések