A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Rákmegelőző ételek, amik kutatások alapján tényleg segítenek


Nincs olyan élelmiszer, aminek a fogyasztása önmagában csodaszerként megelőzné a rák kialakulását. A kiegyensúlyozott, tápanyagokban, rostokban, vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag diéta azonban sokféle daganatos megbetegedés kialakulásának kockázatát csökkentheti. 

Az Amerikai Rákkutató Intézet (AICR) rámutat arra, hogy sok ásványi anyag, vitamin és nyomelem mutatott rákellenes hatást laboratóriumi körülmények között, így ők javasolják az alábbi ételek fogyasztását – természetesen így sem feledkezve meg az egészséges életmód többi alappilléréről, és a rendszeres szűrővizsgálatokról sem.

Alma

Az alma élelmi rost- és polifenolvegyületeket biztosít a szervezet számára. Ezek társulnak a bél-mikrobákkal, olyan környezetet teremtve, amely segíthet csökkenteni a rák kialakulásának kockázatát - írja a bien.hu.

A megfigyelési populációs tanulmányok összefüggéseket mutatnak ki az alma fogyasztása és az emlőrák kialakulásának alacsonyabb kockázatával – írja az AICR.

A kelkáposzta és a rák

A kutatási eredmények azt mutatják, hogy a sötétzöld leveles zöldségekben, például a kelkáposztaban található karotinoidok antioxidánsként hathatnak és fokozzák a test saját antioxidáns védekező képességét. Ez a védekező rendszer segít megóvni a szabad gyököket attól a károsodástól, amely rákhoz vezethet.

A kelkáposzta C-vitaminja szintén erős antioxidáns, és megakadályozza a rákkeltő anyagok képződését a szervezetedben.

Áfonya

A fekete áfonya számos fitokémiai anyagot és tápanyagot tartalmaz, amelyek laboratóriumi vizsgálatok során potenciális rák elleni hatást mutattak.

Számos tanulmány kimutatta, hogy a fekete áfonya rendszeres fogyasztása növeli a antioxidánsok aktivitását a vérben, és a DNS-károsodás megelőzését is lehetővé teszi.

A tanulmányok korlátozottak és az eredmények eltérőek. További kutatásokra van szükség az áfonya ezen területeken betöltött szerepének megértéséhez, az AICR szerint azonban az áfonyának mindenképpen helye van, a rák kialakulásának kockázatát csökkenti diétában.

Szőlő

Kutatások során a szőlőmagból és héjból származó proantocianidin vegyületek hatásait vizsgálták. A laboratóriumi tesztek azt sugallják, hogy ezek, vagy a bélmikrobák, amelyek belőlük termelődnek, befolyásolhatják a rák kialakulásával kapcsolatos gének expresszióját.

Nagyon sok munkára van szükség annak megértéséhez, hogy a szőlő fogyasztása így ténylegesen befolyásolhatja-e a rák kialakulásának esélyét, de az eddigi eredmények mindenképpen ebbe az irányba mutatnak.

A kávé és a rák

Az interneten legalább annyi cikket találni a kávé csodás rákmegelőző hatásáról, mint amennyiben potenciális rákokozóként tüntetik fel. Az AICR szerint azonban a kutatások azt mutatják, hogy a kávéfogyasztás csökkenti az endometrium- és májrák kockázatát. A koffeinmentes kávéban, bár a koffein alacsonyabb, és a fenolsavtartalom szintén kissé alacsonyabb is lehet, a védő fitokémiai anyagok továbbra is jelen vannak.

A legtöbb emberi tanulmány a rák kockázatának hasonló csökkenését mutatja a normál és koffeinmentes kávé fogyasztásakor.

Amikor a pörkölt kávébabban található akrilamidnak nevezett vegyülettel kapcsolatos aggodalmakról hallasz, fontos megérteni, hogy nincs kapcsolat a táplálékban lévő akrilamid és az emberben kialakuló rákbetegségek kockázata között. Laboratóriumi állatokban mutattak ki ilyen jelenséget, de ez lényegesen nagyobb, mint amekkora veszélyt az emberekre a kávéfogyasztás jelent – magyarázza az AICR.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések