A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Orbán Viktor: Hárommilliárd dollár állt szemben hárommillió szavazóval, és az utóbbiak győztek


Kedden jelentette be Havasi Bertalan, a miniszterelnök sajtófőnöke, hogy folytatódik a hagyomány: az elmúlt három évhez hasonlóan idén is nemzetközi sajtótájékoztatót tart Orbán Viktor. 

A kormányfő továbbá értékeli az elmúlt évet, stratégiai képet vázol fel a Magyarország előtt álló kihívásokról, majd a hazai és külföldi újságírók kérdéseire válaszol. Az eseményen pedig jelen lesz Gulyás Gergely, a Miniszterelnökséget vezető miniszter, valamint Kovács Zoltán, a nemzetközi kommunikációért és kapcsolatokért felelős államtitkár is.


12:09 - Élő közvetítésünk véget ért

Köszönjük a figyelmet

12:08 - Orbán: Nem hiszünk az Ukrajnának küldött fegyverekben, mert ez nem a mi háborúnk

A horvát nemzeti televízió kérdésére arról beszélt, hogy az Adria vezetéken érkező olaj áráról meg kell egyeznie a két országnak. A horvát újságíró kérdezte arról is, hogy mit gondol Orbán azt illetően, hogy Horvátország nagy belső ellentétek után úgy döntött: nem képez ki ukrán katonákat. Orbán szerint Horvátország egy szuverén ország, maga dönthet a saját ügyeiről.

Nem hiszünk a fegyverekben, nem szeretnénk finanszírozni a katonai eszközöket sem, mert ez nem a mi háborúnk

– vezette le Orbán. Szeretnénk ha minél hamarabb tárgyalások lennének a hadban álló felek között.

12:07 - Orbán a Nagy-Magyarországot ábrázoló sálról a horvátoknak: Ha provokálni akarnék, sokkal jobb ötleteim lennének

Orbán Viktort a horvát köztévé a Nagy-Magyarországos sáljáról kérdezte, ami Horvátországot is Magyarország részeként tünteti fel.

– Ebben semmi különleges nem volt. 1100 éves országról van szó, történelmi szimbólumok vesznek minket körül, itt is láthat talán olyan szimbólumokat, amiket a múlt században is használtak – mutatott körül. – Én mindig is különbséget teszek aközött, amit önök Nagy-Magyarországnak hívnak, én pedig történelmi Magyarországnak hívok.

– Ezzel nem provokált senkit?

– Sokkal jobb ötleteim lennének, ha provokálni akarnék

– felelte Orbán Viktor.

12:06 - Orbán Viktor: Ha rajtunk múlna, nem lenne szankciós politika

Arra a kérdésre, hogy a kormány folytatja-e a szankciók elleni politikáját, miután elfogadták az Oroszország elleni kilencedik szankciós csomagot, Orbán Viktor azt válaszolta: minden szankciót elleneznek, ha rajtuk múlna, nem lenne szankciós politika. A szankció nem jó. Nem szavazzák meg a szankciókat abban az értelemben, hogy nem támogatják őket, de vétózni nem lehet mindig, mert azzal szétvernék az Uniót. A miniszterelnök szerint annyi történik: nem akadályozzák meg, hogy a másik 26 tagállam életbe léptesse a szankciókat.

12:04 - A kisebbségeket érintő új ukrán törvény nem ad vissza semmit a magyarok jogaiból

A Dunaferrel kapcsolatban arról beszélt Orbán, hogy a magyar kormány igyekszik segíteni a munkahelyteremtésben a helyieknek. Egy nagy dél-koreai cég települt például Dunaújvárosba, ahol 2500 új munkahely jött létre így.

De ennyire kaotikus ügyet, mint a Dunaferré, Orbán még nem látott, pontosan azt sem lehet tudni, ki a tulajdonos. Ráadásul 500 milliárd forint adóssága van a cégnek, az is a nyakába szakadna annak, aki megvenné a vállalatot.

A kisebbségeket érintő új ukrán törvénnyel kapcsolatban arról beszélt, hogy 2015-ig olyan törvények voltak a szomszédos országban, amik megfeleltek nekünk. 2015-ben viszont

Ukrajnában elvették a magyarok jogait, és ebből „a mostani törvény nem ad vissza semmit”.


11:37 - IMF-hitel nem lesz

– Szükség lesz nemzetközi hitelfelvételre 2023-ban – mondta Orbán Viktor az ukrán propagandalap, a Telex kérdésére. – Fizettünk 2021-ben 7 milliárd eurót, 2022-ben 17 milliárdot, 2023-ban 17-20 milliárd eurót fogunk fizetni az energiáért. A pénzügyminiszternek az a dolga, hogy az ország finanszírozási tervét elkészítse, ez megtörtént, kedden sajtótájékoztatót tartott róla, ma a kormánynak is bemutatja.

– Tárgyalnak az IMF-fel? – kérdeztük.

– Az IMF-hitel kizárható. Itt vaskalaposabbak vagyunk a kelleténél, azt hiszem. Az IMF az egy szuverenitáskérdés. Az IMF-fel lehetne tárgyalni, gyakran kedvezőbb kondíciójú a hitel, de azok mindig feltételhez kötöttek, olyan feltételekhez kötik, ami fáj az embereknek. Az IMF, ha nem is rézből van, de mindenképpen egy mumus, a szuverenitás elvesztése, azt, hogy nem voltál képes magadat menedzselni.

Az IMF-é a legjobb kamatozású, de legrosszabb politikai feltételű hitel. Aztán jönnek az EU-s pénzek, végül a pénzpiaci pénzek, mert ott nincsenek feltételek, nem mondják meg, hogy járj a füleden, énekelj szopránul

– mondta Orbán.

11:32 - Telexes Fábián: Meddig tervez még politizálni?

16 évet voltam ellenzékben, jövő év végén lesz meg a 17 év kormányzás, ezért még nem vagyok elégedett

– válaszolta a miniszterelnök a Telexes provokátornak azt firtató kérdésére, hogy nem tervezi-e még a visszavonulást.


11:20 - A kormány nem elszigetelt, csak nem ért egyet bizonyos témákban más kormányokkal

Különbséget kell tenni azok között, hogy a magyar kormány elszigetelt az európai politikában, vagy csak bizonyos témákban nem ért egyet – mondta Orbán a BBC tudósítójának. A kormányfő szerint a kormány nem elszigetelt, ez nem is lehetne lehetséges, hiszen az ország az Európai Unió tagja.

A magyarok az államalapítástól kezdve a kapcsolattartásban hitt, és ennek a folyamatossága a Fidesz politikájában látható – tette hozzá. Ha beáll a blokkosodás, akár katonai, akár gazdasági értelemben, akkor annak Magyarország a vesztese lesz. Ezek miatt a minapi bukaresti út is értékes volt a kormány számára.

„Interjúkat szívesen adom, ha lesz mondandóm” – reagált Orbán arra, hogy a BBC tudósítója számon kérte, hogy "miért nem áll a független sajtó rendelkezésére, például neki sem ad interjút."

11:18 - Amerikai-orosz tárgyalás kellene, nem ukrán-orosz

Arra a kérdésre, hogy Magyarország fenntartja-e, hogy Budapesten lehetne orosz-ukrán béketárgyalás, a kormányfő azt válaszolta, hogy ez egy állandó felajánlás, de valójában amerikai-orosz tárgyalásra lenne szükség a béke érdekében.

11:12 - Paks II: "Ha nem gáncsolják, 2023-ban beindulna a termelése"

Ha ma meglenne Paks 2., akkor csak kérnénk egy kávét – felelte arra a kérdésre, hogyan lehet az ország energiafüggőségét, energiakitettségét csökkenteni. Az országnak 60 százaléka lenne nukleáris energiából.

De Paks 2.-t mindig elgáncsolta valaki, hol az ellenzék, hogy az EU, hol mások,

emiatt Orbán Viktornak rossz érzései vannak. Ha nem gáncsolják, 2023-ban beindulna a termelése. Nem az lenne a kérdés, hogy orosz vagy nem orosz, hanem lenne energiánk. A legkisebb kitettséget a nukleáris energia jelentené az országnak.

Felsorolta, milyen lehetőségeink lennénk a diverzifikációra, de a megoldás szerinte Paks 2. lenne.

11:10 - Orbán Viktor: Éljen Loic Nego!

A pedagógus világot nem csak kívülről, hanem belülről is szemlélem. Az édesanyám egy kiváló gyógypedagógus volt, most már nyugdíjas. Ki is szoktak érni a véleményét. A szakszervezeti követeléseket és a szakmai kérdéseket jobb, ha nem ugyanazok az emberek intézik. Ezért jött lére a Pedagógus kar, akikkel a szakmai kérdésekben kell tárgyalni. Én próbálom ezt a struktúrát működtetni

– nyilatkozta a kormányfő.

A polgári engedetlenség kapcsán szóba kerül a kordonbontás. Orbán úgy emlékszik, hogy akkor nem az volt a probléma, hogy emeljék meg a fizetésüket, hanem a gyülekezési törvényt sértette meg a hatalom. Most szabadon sztrájkolhat mindenki, de akkor nyílt törvénysértésben volt a rendőri kormányzat.

Az ársapkákról elmondta:

Ha bármilyen árszabályozást vezettünk be, a bankárok mindig tiltakoztak. Itt van egy ősi, szakmai véleménykülönbség is. A bankárok az ársapkák ellen is mindig tiltakoznak. De az árszabályozást nem a bankárok, hanem a szegény emberek érdekében vezették be.

Németh Szilárd az argentin siker után kiemelte, hogy egy fehér, keresztény értékeket való csapat nyerte meg a vébét. Arra kérdésre, hogy miért fontos a Fidesz táborában az etnikai homogenitás, Orbán úgy felelt, mindez nem fontos, különösen, ha futballról van szó:

A magyar válogatottban sem kizárólag egyféle emberek játszanak. Éljen Loic Nego!

11:04 - Orbán Viktor nem tervez Kijevbe látogatni

– Tervez-e Orbán Viktor jövőre Kijevbe látogatni? – kérdezték a libsik.

Nem szerepel a programomban

– felelte erre a miniszterelnök.

11:01 - Az euró bevezetését rövidre zárta Orbán Viktor

Nincs napirenden és nem szorgalmazom

– nyilatkozta Orbán Viktor.


11:01 - Ismét Ukrajna

Az EU-ban 27-en vagyunk, ha egyedül lennénk holnap már békét ajánlanánk.

– jelentette ki Orbán Viktor, aki úgy látja, hogy sikerült kimaradniuk a háborúból, miután az orosz és ukrán fél is így értékeli a helyzetet.

Orbán szerint Ukrajna nem lehet szabad és független anélkül, ha nem marad meg a területi integritása. De a kormányfő szerint először tűzszünetet kell tartani, majd tárgyalni kell, és meg kell nézni egymás pozícióit.

10:56 - Orbán Viktor: Matolcsy nehezebb helyzetben van, mint én

Hogyan kommentálja Orbán Viktor azt a kemény kritikát, amit Matolcsy György néhány hete a parlament gazdasági bizottságában megfogalmazott? Válságközelben van-e a magyar gazdaság? – hangzott a kérdés a kormányfőhöz.

Annyiban, amennyiben az európai gazdaság is. A háború, az energiaárak és a szankciók mind ebbe az irányba tolják a gazdaságokat. A mi tervünk az, hogy ki kell maradni ebből, ezért 1,5 százalékos gazdasági növekedéssel tervezünk – kezdte a válaszát a miniszterelnök.

Meg is értem a jegybankelnököt, nagyon régen volt olyan nehéz helyzetben, mint most,

mert az inflációért mégis a jegybank felel. Másfelől az eszköz, amit választott a jegybank, a magas kamatszint, az a vállalkozók hitelfelvételét nehezíti meg. „A jegybankelnök ebből a szempontból még nehezebb helyzetben is van, mint én, megértem, hogy unortodox módszert választ” – mondta Orbán Viktor.

10:53 - Niksz ugri-bugri - szóba kerül a rezsicsökkentés

Orbán szerint magyar háztartások 75 százaléka rezsivédelem alatt lesz.

A magyar rendszer mindig arra épült, hogy niksz ugri-bugri. Képesek voltunk nyolc-kilenc év alatt állandó árakat tartani. Módosítottuk a rezsivédelmi rendszert, de ezen nem módosítanánk.

– mondta Orbán.

10:50 - Orbán Viktor: A szuverén Ukrajna létezése magyar nemzeti érdek

Ukrán relációban azt érdemes leszögezni, hogy egy szuverén Ukrajna létezése magyar nemzeti érdek. Ugyanakkor, amit a magyar-orosz gazdasági kapcsolatokból meg lehet menteni, azt megpróbáljuk megmenteni.

– jelentette ki Orbán az Ukrajnának nyújtott közös hitelről. Ezt továbbra is rossz megoldásnak tartják. A jó megoldás Orbán szerint az lett volna, hogy mindenki a saját költségvetéséből fizeti a rá eső részt.

Aláhúzza, hogy

18 milliárd nem lesz elég, az ukránok pedig sose fogják visszafizetni.

Az uniós alkuval kapcsolatban elmondta, hogy a különböző ügyek összekapcsolását nem támogatja. Ezeket mind külön tárgyalták, de a cseh elnökség mindegyikről egy napon döntött, ráadásul Orbán szerint a legszívesebben egy percen belül szavaztak volna róluk.

10:48 - Orbán: Olyat még nem láttam, hogy egy tudományos akadémia nyílt törvénysértésre buzdít pedagógusokat

A „teljes rezsivédettség” alatt álló magyar gázfelhasználók aránya 75 százalék, és a maradék 25 százalék, akiknek már magasabb díjat kell fizetniük, nagyjából lefedik a módosabb rétegeket. Ez egy jó rendszer Orbán szerint. Képes voltunk éveken át stabil árakat biztosítani. Ezen módosítanunk kellett, de ezt már megtartjuk, ameddig lehet.


A pedagógussztrájkról, és az elbocsátott pedagógusokról is kérdezték a kormányfőt.

Orbán olyat még nem látott, hogy egy tudományos akadémia nyílt törvénysértésre buzdít pedagógusokat.

Ezt arra utalva mondta, hogy az MTA állásfoglalása szerint vissza kell venni az iskoláikba a sztrájk miatt kirúgott pedagógusokat. Hiszen a törvényeket mindenkinek be kell tartania.

A béreket persze mindenképpen emelni kell. Ha nincs EU-s pénz, akkor lassabban tudjuk felemelni a fizetésüket, ha lesz, akkor hamarabb.

Arra kéri a pedagógusokat Orbán, hogy ha nem értenek egyet szakmai vagy politikai célokkal, akkor is tartsák be a szabályokat. Ha valaki sztrájkol, az törvényes dolog, aki „csak beüzen, hogy ma nem dolgozik”, az törvénytelen.


10:45 - Az ukránok nem Magyarországért és Lengyelországért harcolnak

Orbán Viktor kérdésre elmondta, van lengyel-magyar sorsközösség. A második világháborúban ők a győztes oldalon voltak, de azt kapták jutalmul, amit mi büntetésként. Megalapozott történelmi sorsközösség van köztünk, nagy érték. A háború ügyében teljesen mást gondolunk, a stratégiai célokban egyébként egyetértés van - mondta a kormányfő.

A lengyelek azt gondolják, hogy az ukránok az ő szabadságukért is harcolnak, de nem Magyarországért és Lengyelországért harcolnak. A mi biztonságunkat nem Ukrajna, hanem a NATO adja

- mondta a kormányfő. A lengyelek ezt másként látják - tette hozzá. A háborúról gondol mást a két ország: Ukrajna nem Magyarországot védi meg, Magyarország biztonságát nem Ukrajna adja, hanem a NATO.

Ilyen értelemben az ukrán háború kimenetele semmiben nincs kihatással Magyarország biztonságára.

10:43 - Orbán Viktor a Lánchídról: „A halak továbbra is szabadon közlekedhetnek”

A kormány álláspontja szerint a Főváros nem teljesítette a Lánchíd felújításának egyik feltételét, mely szerint legfeljebb 18 hónapra korlátozzák részlegesen vagy teljesen a gépjárműforgalom áthaladását, ezért egyelőre nem utalták át a 6 milliárd forintos támogatást.

Az ezzel kapcsolatos újságírói kérdésre Orbán Viktor azt mondta: van egy szerződés, majd a jogászok megnézik, hogy mi következik abból.

Kijelentette: a Lánchíd „mégiscsak egy igazi hungarikum”, felújították, most azonban se autóval, se gyalog nem lehet átmenni rajta, de

„a halak továbbra is szabadon közlekedhetnek”.


10:41 - A Magyar Hangot, a Media1-et, a 444 fotósát és két kínai újságírót sem engedték be a kormányinfóra

A Magyar Hangot, a Media1 két újságíróját, a 444 fotósát és a kínai állami hírügynökség két munkatársát sem engedték be az Orbán Viktor által tartott szerdai kormányinfóra – picsogja a Magyar Hang.

Bár a 444 fotósa és újságírója ugyanarról az e-mail címről regisztrált, végül csak az újságíró mehetett be. A Magyar Hangot évek óta nem engedik be sem az Orbán Viktor, sem pedig a Gulyás Gergely Miniszterelnökséget vezető miniszter által tartott kormányinfókra. Nagyon helyesen, tegyük hozzá...

10:30 - Orbán Viktor: az EP hungarofób ösztönöktől vezérelve inzultálja Magyarországot

Milyen jó is lenne azt mondani, hogy a korrupció csak a baloldali pártokra jellemző. De mindannyian tudjuk, hogy ez nem igaz. Egyre több néppárti képviselő is érintetté válik a korrupciós botrányban

– válaszolta az Origo munkatárásának kérdésére, aki arra volt kíváncsi, hogy véletlen volna-e, hogy a magyar és az uniós baloldal is külföldi pénzeket kap.

Hol voltak az oknyomozó újságírók Brüsszelben? Van itt mindenkinek tennivalója

– mondta a miniszterelnök.


Orbán hozzáteszi, hogy Magyarországon nem rontotta mindez az EP megítélését, mert már eleve nullán volt. Szerinte

az EP hungarofób ösztönöktől vezérelve rendszeresen inzultálta hazánkat.


10:25 - Orbán Viktor: A kerítés nem zár légmentesen, de ez nem teszi okafogyottá

A kerítés nem tökéletes, 2500 embercsempész ül börtönben, és ez nem teszi okafogyottá a kerítést

Orbán Viktor a határvédelemről elmondta, börtönben ül 2500 embercsempész, mégis vannak, akik újra és újra belevágnak. A kerítés nem tökéletes, de ha összevetik a beszivárgás jelenségét azzal, hogy 2015-ben százezrek bemasíroztak, a különbség nyilvánvaló. Hozzátette: az, hogy a fokozódó nyomás miatt a kerítés nem zár légmentesen, ez kétségkívül igaz, de nem teszi okafogyottá a kerítést.

Három dolgot tudnak tenni:

- Felállítottak egy teljesen új, csak határvédelemmel foglalkozó testületet, ezek a határvadászok.

- Ünneplik Horvátország schengeni tagságát, mert ez lehetővé teszi, hogy élőerőt vezényeljek arról a határról a magyar-szerb határra.

- Megegyeztek a szerbekkel és osztrákokkal, hogy a szerb-magyar határon erős védelmet az észak-macedón-szerb határra tolják, megerősíthetik a szerb-bolgár határt is.


10:23 - Orbán Viktor: Le kéne csapolni a brüsszeli mocsarat

Elsőként az MTVA kapott kérdezi lehetőséget.

A kormányfő nem látja a különbséget a baloldali pártok és a baloldali média között, az ezekhez külföldről érkező pénzek mind külföldi politikai támogatásnak minősülnek. Az EP-s korrupciós ügyről azt mondta, hogy ez mindenkinek rossz hír, mert elveszítik a szavahihetőségüket ez európai politikusok. De a helyzet igazolja azt a magyar álláspontot, miszerint fel kellene számolni az Európai Parlamentet. Jobb lenne, ha közvetlen választás helyett, a nemzeti parlamentek küldöttjei kerülnének az EP-be.

10:20 - Orbán Viktor 2023-ról: Védekezés, kimaradás. És egy új intézkedés

2023-ban a legfontosabb dolgok a miniszterelnök szerint az alábbiak lesznek:

- kimaradjunk a háborúból,
- kimaradjunk az európai recesszióból, pluszban legyen a gazdaság,
- december/december alapon egy számjegyű legyen az infláció,

a kormányülésen döntenek arról, hogy a fiataloknak 25 éves korig járó szja-mentességet a gyereket vállaló nők számára 30 évre emeljék.

Védekeznünk kell 2023-ban, és megvédeni az országot, a családokat – zárta a miniszterelnök a beszédet, amely egyetlen új eleme ez az utolsó pont, az szja-mentesség bővítése volt.

10:19 - "Sikerült leküzdeni a hungarofóbiát"

Sikerült megállapodni az EU-val, ez a hatodik nagy siker, sikerült leküzdeni a „hungarofóbiát”, amit az EU-s vezetők részéről tapasztalt Orbán Viktor.

10:18 - A munkaalapú gazdaságot meg tudtuk őrizni

Soha nem dolgoztak annyian az országban, mint idén, 30 éves csúcson van a foglalkoztatás, most 74,6%-on áll. És miközben választási év volt, csökkent a költségvetési hiány, ahogy 2018-ban, úgy 2022-ben. Úgy, hogy visszaadták a családosoknak az adójuk tekintélyes részét, jött a 13. havi nyugdíj és más adókedvezmények.

10:17 - Migrációs és energetikai ügyekben is kiválóan teljesítettünk

Az ország harmadik idei kiemelkedő teljesítménye a migráció ügyében volt. Azért vagyunk a kormányfő szerint egyedülálló helyzetben, mert minket két irányból ér a migráció. 250 ezer illegális határátlépési próbálkozást semlegesítettek a határrendészek idén.

A negyedik kiemelkedő teljesítmény az volt, hogy finanszírozni tudtuk az ország energiaellátását. A teljes magyar energiaimportért fizettünk 7 milliárd eurót 2021-ben, idén viszont ezért 17 milliárd eurót fizettünk, ez 4000 milliárd forint.

10:17 - 16 százalékkal emelkedik, bruttó 232 ezer forint lesz a minimálbér januártól

2023. január elsejétől a minimálbér 16 százalékkal emelkedik és bruttó 232 ezer forint lesz.

A garantált bérminimum eközben 14 százalékkal bruttó 296 400 forintra emelkedik. A garantált bérminimum 730 ezer embert érint, a minimálbér pedig 200 ezer embert. De az emelések túlmutatnak ezen az 1 millió emberen, hiszen a felette lévő béreket is jelentősen megtolják.

10:16 - Sikerült kimaradni a háborúból

Pedig a szomszédunkban zajlik, és már vannak is magyar áldozatai. Ennek a háborúnak a sajátossága, hogy csak vesztesei vannak, vesztese a két háborúzó ország, és vesztese Európa a szankciók miatt, a várható gazdasági visszaesés miatt.

Európa már belesodródott a háborúba. aki fegyvert szállít, az bokáig, aki a katonákat képez ki, az derékig, aki egy egész háborúzó országot, az szügyig van benne a háborúban. Orbán Viktor reméli, hogy Európa nem lesz benne nyakig a háborúban, és azt mondja: mi továbbra is kimaradunk belőle. Viszont az ukrajnai menekülteknek sosem látott mértékű humanitárius segélyt adtunk és adunk.

10:15 - A brüsszeli és liberális világ baloldali kormányt akart

Azért nem kötötték meg a megállapodásokat Magyarországgal, és ugyanez a helyzet most Lengyelországgal is – összegezte a miniszterelnök.

De a magyarok nem kértek a külföldi beavatkozásból, és ez nem is fog megváltozni.

10:09 - A választás

A választás valódi szabadságharc volt, meg kell védeni az ország függetlenségét, mert a nemzetközi szereplők nagy súllyal vettek részt benne. 3 milliárd dollár állt szemben 3 millió szavazóval. A szavazók nyertek, és ez azért is fontos, mert így stabil, kiszámítható kormány alakult. 1990 óta csak nálunk nem volt előrehozott választás – mondja a kormányfő.

10:08 - Orbán Viktor: Ez volt a rendszerváltás óta Magyarország legnehezebb éve

Megpróbálom összefoglalni, hogy kormányzati látószögből hogyan fest a 2022-es év a magyaroknak. Ez volt a rendszerváltás óta Magyarország legnehezebb éve, de rendkívüli teljesítmény nyújtott az ország.

10:07 - Kovács Zoltán: Déltől kormányülés van

Nem rendhagyó, hanem megszokott, hogy Orbán Viktor részt vesz az év utolsó kormányinfóján. Déltől kormányülés van, így ez kétórás lesz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések