Hirdessen itt

Nem tágít Brüsszel, január elején meg szeretnék megkezdeni Ukrajna támogatását a közös hitellel


Magyarország ezt nem támogatja. Mindeközben nincs döntés a hazánkat sújtó, 7,5 milliárd euró befagyasztásáról. 

A tagállami kormányok pénzügyminiszterei Brüsszelben találkoztak kedden, hogy megvitassák Magyarország helyreállítási alapjának jóváhagyását, a jogállamisági eljárás lezárását és a 7,5 milliárd euró befagyasztását, valamint az Ukrajnának nyújtandó uniós hitelt.

A Hvg tudósítása azt írja: egyik ügyben sem született döntés kedden. 

  • A jogállamisági eljárás ügyében a tagállamok abban maradtak, hogy felkérik az Európai Bizottságot egy új javaslat elkészítésére.
  • A 7,5 milliárd eurós pénzbefagyasztást számos tagállam sokallta. Néhány kormány szerint hiába csak részben teljesítette ígéreteit a magyar kormány, ennek jelentkeznie kellene az értékelésben.
  • Az Ukrajnának szánt 18 milliárd eurós hitelről szóló vita körülbelül két percig tartott, Magyarország azt nem támogatta.

A közös hitelfelvétel kapcsán az EU soros elnökségét betöltő Csehország pénzügyminisztere, Zbyněk Stanjura az Európai Bizottsághoz fordult és azt kérte Johannes Hahn költségvetési biztostól, hogy dolgozzanak ki alternatív megoldásokat, amelyek nem járnak az egyhangúságot megkövetelő szavazással. Azt azért hozzátette:

Az ambíciónk megmarad, január elején meg szeretnénk kezdeni Ukrajna támogatását.”

Mint a lap írja: egyre valószínűbb, hogy az állam- és kormányfők jövő heti ülése elé kerül az egész csomag, a pénzügyminisztereknek erre az évre nincs már tervezett találkozója.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések