A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Négymillió eurós támogatást kaphatnak a hazai "civilek" az EU-tól


Hamarosan négymillió eurónyi EU-s forrásra pályázhatnak a demokrácia, az emberi jogok és a jogállamiság védelmével foglalkozó hazai civil szervezetek, de ennek a támogatásnak semmi köze a magyar kormány és a brüsszeli intézmények vitájához - magyarázza a Soros blog.


Az Európai Bizottság eddig is indított pályázati programokat (ilyen például a környezetvédelem terén a LIFE, a kutatás esetében a Horizon, a kultúra terén meg a Creative Europe), és léteztek jogvédelemmel foglalkozó programok is, de a rendszert régóta sok kritika érte a civil szervezetek részéről, elsősorban azt kifogásolva, hogy ezeket a pályázatokat a nagy nemzetközi konzorciumokra szabták, mivel komoly bürokratikus terhekkel és bonyolult jelentkezési folyamattal jártak.

Vélhetően e kritikák hatására is, de az EU aktuális, 2021 és 2027 közötti hosszútávú költségvetésébe már bekerültek olyan pályázati források is, melyekre a kisebb, lokális szervezetek is esélyesen pályázhatnak. De mivel a Bizottság képtelen lett volna a tagállamokból érkező több száz vagy akár több ezer pályázatot érdemben kezelni, ezért végül a megfelelő helyismerettel rendelkező közvetítő szervezetek számára írtak ki nyílt pályázatot, és e szervezetek feladata lesz, hogy egy adott országon vagy régión belül elvigyék a támogatásokat a helyi civileknek.

Az egyik ilyen új pályázaton, a „Polgárok, egyenlőség, jogok és értékek” nevű programon indult el az Ökotárs Alapítvány, az Autonómia Alapítvány, a Kárpátok Alapítvány-Magyarország és a Közösségfejlesztők Egyesülete részvételével létrejött konzorcium, és az Európa-szerte 16 kiválasztott pályázó egyikeként összesen 4 millió eurós forráshoz jutottak, amelyből a következő 3 évben nyílt pályázatok útján tudnak támogatást adni a jogállamiság, a demokrácia, az egyenlőség és az emberi jogok védelme és népszerűsítése érdekében dolgozó hazai civileknek.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések