A cékla a közelmúltban superfood minősítést kapott, és ha unod is már ezt a terminust, bebizonyítjuk, hogy mennyire kiérdemelte ezt a kategóriát.
Sokan nem tudnak eltekinteni a cékla jellegzetes földízétől, de ha
túllépsz ezen vagy ügyesen dolgozod fel, valóban csodát tesz a
szervezeteddel.
Sokféleképpen elkészítheted
A céklában tobzódnak a vitaminok és ásványi anyagok, ugyanakkor elenyésző kalória van benne. Mindig kapható és nagyon olcsó, rosttartalma pedig magas - írja a bien.hu.
A folsav- és mangántartalma is kiemelkedő, de ezeken kívül jelentős mennyiségű vasat, káliumot, foszfort, magnéziumot, C- és B6-vitamint tartalmaz. Mivel komplex tápanyagforrás, remek kiegészítője a diétának vagy a fogyókúrának, de a táplálkozástani áldásos hatása csak a kezdet.
A betegségmegelőzéstől kezdve a fogyáson át az immunrendszer megerősítéséig minden téren remekül teljesít a rubinvörös zöldség.
Jobb sportteljesítmény
A sportolók régóta ismerik a cékla teljesítménynövelő hatását és gyakran fogyasztják jelentős sportesemény vagy edzés előtt.
Tanulmányok támasztják alá, hogy a cékla nitrátjai javítják a sejtek energiatermelő központjának hatékonyságát. A zöldség akár 20%-kal is megnövelheti a szervezet oxigénfelhasználásának kapacitását.
Egy jó alma-cékla-répa turmix megivása után a fitneszteremben is 2-3 óráig javul a teljesítmény és kitolódik a kimerülési idő.
Gyulladáscsökkentés
Az általános gyulladások sokszor jelen vannak a szervezetben, de krónikus formában olyan komoly betegségeket idéznek elő, mint a szívvel és érrendszerrel kapcsolatos kórképek, a kóros elhízás, a májbetegség vagy a daganatok.
A cékla drasztikusan csökkenti a gyulladásokat a benne található vörös növényi pigmentek által, amelyek neve betalain.
Patkánykísérletekben mutatták ki, hogy mind a cékla, mind a répa
mérsékli a vesegyulladást az állatokban. Az ízületi gyulladásban
szenvedő emberek esetében a fájdalom csökkenését idézte elő a cékla és a
répafogyasztás.
Frissebb agy
Köztudott, hogy a mentális és agyi funkciók teljesítménye csökken a kor előrehaladtával. De hogy ez milyen mértékben és intenzitással történik, arra van ráhatásunk.
A cékla növényi vegyületei pozitívan befolyásolják a kognitív funkciók működését, vagyis tágítják a vérereket és az oxigénszint növelésével serkentik a véráramlást a szürkeállományban. A hatás különösen a frontális lebenyben figyelhető meg, ahol a memóriáért és a döntéshozatalért felelős központ van.
A céklaevés javítja a reakcióidőt, és bizonyítottnak látszik, hogy csökkenti a demencia kockázatát.
Súlyvesztés
A fogyás trükkös dolog, de a legalapvetőbb szabálya az, hogy kevesebb kalóriát kell bevinni, mint amennyit eléget a szervezet.
A sanyarú diétás étrendek fenntarthatóak, ha a cékla különböző variánsait – sajtos céklasaláta, sült cékla chips, párolt céklaköret – beiktatod a menübe.
A sok vizet és kevés kalóriát tartalmazó zöldség megadja a szükséges
tápanyagokat, magas rosttartalma pedig biztosítja a teltségérzetet a
gyomornak.
Egészséges vérnyomás
A magas vérnyomás egészen addig tünetmentes, amíg egy akut betegség – szívroham vagy stroke – rá nem tereli a figyelmet. A táplálkozásnak azonban hatalmas szerepe van a vérnyomásunk kontrollálásában.
Kimutatható, hogy fogyasztása után néhány órával a cékla 10 Hgmm-rel csökkenti a vérnyomás értékeit.
Étkezés után a cékla hatóanyagai nitrogén-monoxidot képeznek, ami kitágítja az érfalakat és javítja a véráramlást. Mivel a hatás csak átmeneti – körülbelül 6 órán át tart –, ezért is javasolt minden nap egy kis adag cékla fogyasztása azoknak, akik érdemben kívánnak törődni a fizikai és mentális jóllétükkel.
0 Megjegyzések