A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Már 5 százalékos fogyással is ennyire jót teszel az egészségednek


Nem kell azon keseregni, hogy már nem férsz bele a középiskolában hordott miniszoknyádba, mert már pár kiló leadásával komoly eredményeket érhetsz el. Tested 5 százalékának – ami egy 65 kilós embernél mindössze 3,2 kiló – elvesztése is javíthat egészségeden és jobban is fogod érezni magad.

Testsúlyod 5 százalékának elvesztése – amennyiben szükséged van a fogyásra – az alábbi előnyökkel járhat - írja a bien.hu.

Enyhül a terhelés az ízületeken és a szíven

Már 5 kilogramm plusz is jelentősen növeli a térd és a boka ízületek terhelését, amik így sokkal hamarabb fáradnak el.

A súlytöbblet gyulladást is okozhat, így a fogyás az artritisz (ízületi gyulladás) kialakulásának esélyét is csökkenti.

Azonban nem csak az ízületek vannak veszélynek kitéve: a has körül lerakódott zsírsejtek olyan kémiai anyagokat szabadítanak fel, melyek később szerepet játszhatnak a szívbetegségek, infarktus és agyvérzés kialakulásában.

Segít megelőzni a rákot

Egy kutatás alapján azok a nők, akik legalább 5 százalékot fogytak testsúlyukból, 12 százalékkal csökkentették a mellrák kialakulásának veszélyét.

A többi féle rákbetegséggel kapcsolatban még nincsenek ilyen kiterjedt kutatások, azonban az valószínű, hogy a fogyás, azaz az ideális testsúlyhoz való közelítés védelmet nyújt ezzel a betegséggel szemben.

Ez többek között annak is köszönhető, hogy a súlycsökkenés alacsonyabb ösztrogén és inzulinszintet eredményez.

Az inzulinrezisztencia és a cukorbetegség kialakulását is megelőzi

A hasi zsírfelesleg megakadályozza, hogy a test reagáljon az inzulinra, ami segít vérünkben szinten tartani a cukrot.

A hasnyálmirigy emiatt keményebben dolgozik és még több inzulint állít elő, de a vércukorszint így is túl magas lesz.

A súlyvesztés segít megelőzni ezt a helyzetet.

Ha pedig már kialakult a cukorbetegség, a fogyásnak köszönhetően kevesebb gyógyszerre lehet szükség, illetve nem súlyosbodik tovább az állapot.

Pihentetőbb alvást eredményez és elűzi a depressziót

Nemcsak a magas vérnyomást csökkenti egy kis súlyveszteség, az alvást is sokkal pihentetőbbé teszi, sőt az alvási apnoe megakadályozásában is kulcsszerepe van.

Az éjjeli kimaradozó lélegzet egy sor betegséget okoz – főleg a szívre van rendkívül rossz hatással – így nem túlzás kijelenteni, hogy pár kiló leadása akár életet menthet. A pihentető alvás közérzetünkre is rendkívül jó hatással van, a fogyással járó önbizalom pedig segít javítani önképünket is.

Egy kutatás olyan depressziós embereket vizsgált, akik részt vettek egy fogyasztó programban. Azok a résztvevők, akik átlagosan 8 százalékát adták le testsúlyuknak, sokkal jobban érezték magukat, mert úgy gondolták, ezáltal jobban néznek ki és megnőtt az önbizalmuk. A jó kedélyük két évvel a kutatás után is megmaradt, abban az esetben, ha tartották súlyukat.

Több szex!

A túlsúlyos emberek bizonyítottan kevesebbet szexelnek, mint karcsú társaik. Egyrészt azért, mert súlyfeleslegük miatt nehezebben mozognak és hamarabb kifulladnak, de a fő ok az, hogy nem elégedettek külsejükkel.

Elég pár kilót leadnod ahhoz, hogy észrevedd a látványos változást és jobban elfogadd a tested. Ez olyan önbizalomlöketet ad, ami a libidódra is érezhetően pozitív hatással lesz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések