A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mi történhetett a Hajógyári szigeten? A Dunából emelték ki a diszkóból kidobott fiatal holttestét, és itt még nincs vége a történetnek


Éppen tizenegy éve annak, hogy a Hajógyári-szigetnél a Dunában megtalálták H. Géza holttestét. A fiatalember haláláért a rendőrség a Dokk nevű szórakozóhely két kidobó emberét tette volna felelőssé, a bíróság azonban máshogy látta, és felmentette őket a vádak alól. Az eljárásnak azonban nincs vége, mert másodfokon jövőre, február 28-án hozhatnak ítéletet. 

– Nem fogunk elmenni a másodfokú tárgyalásra februárban, mert nagyon megviselt minket az eltelt 11 év – mondta a Blikknek Katona Zoltán, a 2011. december 3-án a Hajógyári-szigetnél a Dunában holtan talált H. Géza féltestvére.

Amíg van erőnk, mindent szeretnénk megmozgatni annak érdekében, hogy a Géza haláláért felelős embereket elítéljék, mert az megnyugvás lenne a család számára.

Nagyon rossz volt látni, hogy a tárgyalásokon eljátszották az ártatlant. Legutóbb a bíró azt mondta, hogy neki a tény hiányzik, pedig a tanú állítása szerint ők dobták le Gézát a palánkról.

– Azonban együtt kell élnünk azzal, hogy Géza meghalt, mert különben belebetegszünk az egészbe, mint ahogy nekem is szívproblémáim lettek. A mi meggyőződésünk, hogy két olyan ember jár köztünk, akiknek a rácsok mögött lenne a helyük – fejtette ki véleményét a férfi.

Mint a Blikk megírta, H. Géza (†21)2011 decemberében gyanús körülmények között lelete halált a Hajógyári-szigeten. Géza 2011. december 2-án este bulizni ment a barátaival a hajógyári-szigeti Dokkba. A buli hevében a 22 éves – szemtanúk szerint ittas – férfi véletlenül nekiment az egyik biztonsági őrnek, aki erre a földre taszította, majd egy társával lerángatták a ruháit. Aztán Gézát kivezették a szórakozóhely elé, ahol a férfit B. Ádám és Z. Alfréd tovább ütötte-verte. Ezt követően nem tudni mi történt.

Az aggódó családtagoknak fogalmuk sem volt arról, mi lehet Gézával, ezért a keresésére indultak. Testvére, Katona Zoltán talált rá Géza holttestére a Dunában, a sziget déli csücskénél: egy jachtkikötő területén vetette ki magából a folyó, az alacsony vízállásnak köszönhetően. A haláleset gyanús körülményei miatt nyomozás indult, és a szakértők szerint a férfit a verés után átdobták egy palánkon, bele a folyóba.


A két biztonsági őr gyanúsított lett. Mindketten tagadták a bűnösségüket. B. Ádám és Z. Alfréd 2013. január 25-én házi őrizetbe (mai nevén bűnügyi felügyeletbe) került. A büntetőeljárás során nem lehetett minden kétséget kizáróan bizonyítani, hogy a két kidobó ember követte el az emberölést, így felmentették őket. 2020-ban azonban váratlan fordulat következett be. Géza családja elérte azt, hogy a Fővárosi Ítélőtábla elrendelte a perújítást annak kiderítésére: milyen körülmények között vesztette életét a fiatalember.

A fordulat oka az volt, hogy jelentkezett egy férfi, aki a kritikus pillanatokban látta a kidobókat, ahogy cipelik Gézát, majd nélküle térnek vissza. A bíróságon 2021. november 16-án hallgatták meg a tanút. A férfi elmondta, hogy akkoriban egy nagyobb társasággal rendszeresen járt a Hajógyári-sziget szórakozóhelyeire. VIP-vendégnek számítottak, a másodrendű vádlott biztosította a parkolását luxuskocsijának, de a kényelmükről és értékeik őrzéséről is gondoskodott.

Jogosítványa nem volt, a kocsiját az egyik barátja vezette oda, akivel azonban elváltak egymástól. Nem érezte túl jól magát, ezért a másodrendű vádlottal, Z. Alfréddal vitette volna haza magát. Mivel nem találta, a keresésére indult. Ekkor egy másik biztonsági őr mutatott az egyik irányba, mondván, hátra vittek valakit „kijózanítani”.

A tanú elmondása szerint nem sokkal később meglátta a két vádlottat, ahogy egy eszméletlen fiatalembert a hónuk alatt fognak és visznek magukkal. A magatehetetlen férfi homloka – a tanú elmondása szerint – véres volt, a nadrág pedig le volt tolva rajta. Az egyik biztonsági őr azt mondta neki, lelocsolta a vendégeket, ezért viszik el, majd – állítólag – azt is hozzá tették, hogy most megtanítják úszni.

Másnap a barátnője vette észre, hogy a kocsi véres lett, ő pedig csak napokkal később rakta össze a képet, amikor a hírekből megtudta, mi történt. A megvádolt biztonsági őrök e vallomással kapcsolatban azt mondták: a férfi hazudik. Végül a bíróság második nekifutásra sem ítélte el a hajógyári-szigeti gyilkosság vádlottjait. A törvényszék arra jutott, hogy a tanú szavahihetetlen, és a vallomására az égvilágon semmit sem lehet alapítani.

Hogy másodfokon miként látják az ügyet két hónap múlva derül ki, a Fővárosi Ítélőtáblán ugyanis – mint a Blikk megkeresésére közölték – február 28-án tartják a tárgyalást, amelyen ítélethirdetés is várható.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések