A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Lakosságarányosan Ciprus toloncolta ki a legtöbb migránst az EU-tagállamok közül


Ezzel az ország belügyminisztere dicsekedett el.

Lakosságarányosan Ciprus toloncolta ki a legtöbb migránst az európai uniós tagállamok közül – közölte csütörtökön Nikosz Núrisz, a szigetország belügyminisztere.

Mint ismertette, Ciprus az idén csaknem hétezer migránst küldött vissza származási országába, ami nagyjából az országba érkező illegális bevándorlók 70 százalékának felel meg. Tavaly ez az arány 17 százalék volt – tette hozzá. Núrisz szerint az idén január és október között 18 345 menedékkérelmet nyújtottak be. Az elfogadott menedékkérelmek, a még elbírálásra váró igények, illetve a megítélt korlátozott védelmi státuszok száma az 1,1 milliós országban a lakosság több mint 6 százalékának felel meg.   

A tárcavezető szerint az illegális bevándorlók 95 százaléka a nemzetközileg el nem ismert Észak-ciprusi Török Köztársaság felől érkezik, az ENSZ által ellenőrzött ütközőövezeten keresztül. Emlékeztetett arra, hogy a nicosiai vezetés az illegális migráció feltartóztatására

korszerű megfigyelőműszerekkel ellátott kerítést húz a 180 kilométer hosszú övezet egyes szakaszain.
A migránsok visszaküldésére kidolgozott uniós rendszerről szólva a belügyminiszter arról beszélt, hogy a ciprusi vezetésnek sikerült megbirkóznia „az adminisztratív eljárásokkal”, és megállapodásokat kötött mások mellett Indiával, Pakisztánnal, Bangladessel és Vietnammal, ami lehetővé tette a nagyszámú kitoloncolást. Mint mondta, a kitoloncolásokat egy újonnan létrehozott hivatal hangolja össze a minisztériumok, illetve ügynökségek (ideértve a bevándorlási hatóságot is), továbbá a rendőrség és az Európai Unió határvédelmi szervezete, a Frontex között.    

Núrisz reményének adott hangot, hogy az uniós hálózat el fogja tántorítani céljuktól az illegális bevándorlókat és az embercsempészeket egyaránt. Hangsúlyozta: az EU-nak központilag kellene intéznie azok visszaszállítását, akik nem rendelkeznek jogosultsággal ahhoz, hogy a tagállamokban maradjanak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések