Hirdessen itt

Sanna Marin: Európa nem elég erős, hogy egyedül szembeszálljon Moszkvával


A finn kormányfő szerint Oroszország támadása a szomszédos Ukrajna ellen rávilágított Európa gyengeségeire és stratégiai hibáira Moszkvával szemben. 

A NATO-tagjelölt ország vezetője ausztráliai látogatásán hangsúlyozta, hogy Oroszország támadása a szomszédos Ukrajna ellen rávilágított Európa gyengeségeire és stratégiai hibáira Moszkvával szemben. A Lowy Institute-ban, egy sydney-i székhelyű agytrösztben tartott beszédében azt mondta:

Nagyon őszinte leszek önökkel (....), Európa jelenleg nem elég erős, az Egyesült Államok nélkül bajban lennénk”.

Hangsúlyozta, hogy Ukrajnát „minden eszközzel” segíteni kell, hozzátéve, hogy az Egyesült Államok kulcsszerepet játszott abban, hogy Kijevnek fegyvereket, pénzt és humanitárius segítséget nyújtson az orosz előre nyomulás megállításához.

Biztosítanunk kell, hogy ezeket az európai védelmet, az európai védelmi ipart is megerősítsük, hogy különböző helyzeteket tudjunk kezelni”

– tette hozzá.

 A finn vezető bírálta a Vlagyimir Putyin orosz elnökkel való kapcsolat fontosságát hangsúlyozó uniós politikát, és azt mondta, hogy a blokknak hallgatnia kellett volna tagállamaira, amelyek egykor a Szovjetunióhoz tartoztak. Kifejtette: Európa sokáig olyan stratégiát épített Oroszországgal szemben, hogy szorosabbra fűzze gazdasági kapcsolatait, energiát vásárolt Oroszországtól. Azt hitte, hogy ez megakadályoz egy háborút, de ez a megközelítés „teljesen tévesnek” bizonyult – vélekedett a finn kormányfő. 

Túlságosan függők lettünk az olyan rezsimekkel való együttműködéstől, melyek nem osztják közös értékeinket”

– tette hozzá. 

A Kínával folytatott kereskedelmet realitásnak nevezte. „Mindannyiunknak vannak aggodalmai Kína ügyében, és figyelnünk kell arra, hogy amikor Kínáról van szól, ne alakuljon ki súlyos függőségünk” – mutatott rá. 

Marin később találkozott Anthony Albanese ausztrál miniszterelnökkel, akivel közös nyilatkozatot adott ki, melyben „hangsúlyozták az együttműködés szükségességét azért, hogy megerősítsék a nyitott és demokratikus társadalmak ellenálló képességét és támogassák a fenntartható fejlődést”. Ausztrália, a NATO-n kívül Ukrajna leginkább bőkezű támogatója, valamint Finnország, a NATO-tagság várományosa nyilatkozatában azt követelte, hogy Moszkva azonnal vonuljon ki Ukrajnából.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések