A manapság egyre csak növekvő élelmiszerárak mellett bizony a legtöbbünknek alaposan meg kell néznie, hogy pontosan mit, és abból is mennyit vásárolunk.
Nekem mostanában az válik be a legjobban, hogy folyamatosan figyelem az akciókat, és ha kifogok néhány jó ajánlatot, akkor azokból a termékekből megpróbálok egyszerre többet venni. Még akkor is, ha tudom, hogy nem fog elfogyni rövid időn belül. Ebben az esetben pedig a különféle tartósítási módszerek a legjobb barátaim, és ez a gyümölcsök, például a citrom esetében sincs másként.
Míg az olyan gyümölcsöknél, mint az eper, a málna, a meggy vagy a
cseresznye, elsőként – mint sokaknak – az jut eszembe, hogy lefagyasztom
a felesleget. A citrom esetében ez azonban már egyáltalán nem tűnik
olyan egyértelműnek. De tényleg, le lehet fagyasztani? Nos, mielőtt
elárulnám, annyit már most elmondok, hogy a citrom is azon élelmiszerek
közé tartozik, amelyet hosszú heteken, sőt akár hónapokon keresztül is
frissen tarthatsz, így a legközelebbi akció alkalmával te is nyugodtan
tárazz be belőle. Már csak azért is, hogy citromos vizet és egy finom
teát is bármikor tudj inni - írja a bien.hu.
Miért olyan egészséges a citrom?
Ha betegek vagyunk, nem hiába ajánlják olyan gyakran, hogy igyunk meg
jó néhány bögre citromos teát. A citrom ugyanis kiváló vitamin- és
ásványianyag forrás. Amellett pedig, hogy képes küzdeni a különféle
fertőzések ellen, támogatja a szíved egészségét, hasznosítható a
fogápolásban, sőt bőrszépítő hatása is van. Vagyis kívül-belül egy igazi
természetes csodaszer, így hát kár is lenne mellőznöd a konyhából. Na
de hogyan érdemes tárolnod, ha többet vettél belőle, mint amennyi
egyszerre elfogy?
Jó helye van a fagyasztóban
Ami mindenképpen jó hír, hogy a szakértők szerint citrom a
fagyasztóban is tárolható úgy, hogy friss maradjon, méghozzá több
hónapon keresztül. Ezt megteheted úgy is, hogy félbevágod,
felszeleteled, vagy egészben hagyod – aszerint válassz, hogy később
hogyan tervezed felhasználni. Az íze így megmarad, ami viszont kevésbé
kedvező, hogy az állaga jóval puhábbá és ázottá változhat. Ennek
ellenére természetesen továbbra is remek ízesítő lehet, csak látványában
nem lesz olyan vonzó. A lényeg, hogy mielőtt a fagyasztóból kivéve
felhasználnád, hagyd, hogy szobahőmérsékleten felolvadjon vagy esetleg
tedd egy tál langyos vízbe.
A hűtőszekrényben is sokáig elállhat
Ha tudod, hogy viszonylag sok citromot használsz fel, akkor az is
bőven elég lehet, ha a hűtőszekrény alsó fiókjába kerül. Ott ugyanis, ha
jól van beállítva a hőmérséklet, természetes módon lassabban fog tovább
érni, és körülbelül egy hónapig friss marad. Ezalatt bármikor kiveheted
a hűtőszekrényből, és máris mehet a teába, a vízbe, koktélokhoz, vagy
amihez csak szükséged van rá. Ami viszont fontos, hogy olyan termékeket
ne tegyél melléje, amelyek etilént bocsátanak ki (ilyen például az alma
és a banán), abban az esetben ugyanis hiába a hideg környezet,
felgyorsulhat a citrom érése.
Mi a helyzet a felszeletelt citrommal?
Citromot előre felszeletelni úgy, hogy nem kerül a fagyasztóba, csak akkor érdemes, ha néhány napon belül felhasználod. Ha ugyanis szabad levegő éri, még a hűtőszekrényben tárolva is elveszti a nedvességét és erősebben ki van téve a baktériumoknak, mint akkor, ha teljesen sértetlenül rajta van az egész héja. Ez a veszély pedig akkor is fennállhat (bár kisebb mértékben), ha légmentesen záró edényben tárolod, és úgy veszel ki belőle fokozatosan egy-egy darabot, így egy héten belül mindenképp jobb, ha elfogy.
0 Megjegyzések