Ehhez a fahéjas tekercshez bátran hozzáfoghatsz akkor is, ha nincs túl nagy rutinod a kelt tészta készítésében.
A házi kelt sütiknek nincs párjuk. A kakaós tekercs méltó vetélytársa a fahéjas csiga, aminek már a sütése közben csodás illat lengi be az egész lakást. Még nincs annyira meleg, hogy beleizzadj az elkészítésébe. Csomagolhatsz belőle tízóraira, de a délutáni kávézások kedvence is lehet. A tészta másnapra is finom foszlós marad.
Hozzávalók
A tésztához
👉 30 dkg liszt
👉 5 dkg vaj
👉 4 dkg kristálycukor
👉 2 dkg élesztő
👉 2.5 dl tej
👉 1 teáskanál cukor az élesztőhöz
👉 1 csomag vaníliás cukor
👉 1 db tojássárga
👉 1 csipet só
A töltelékhez
👉 10 dkg vaj
👉 10 dkg cukor
👉 2 evőkanál fahéj
Elkészítés:
Langyosíts meg egy deci tejet, keverj hozzá egy teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, majd futtasd fel. Várj körülbelül 10 percig, amíg jól megemelkedik. A lisztet szitáld egy tálba, add hozzá a sót, a tojássárgát, a kétféle cukrot, a puha vajat és a felfutott élesztőt. A maradék tejet csak fokozatosan öntsd hozzá. Lehet, hogy az összesre nem is lesz szükség. Gyúrd össze, lágy tésztát kell kapnod.
Meleg helyen, letakarva keleszd legalább 40 percig.
Közben készítsd el a tölteléket. A vajat olvaszd fel, a cukrot pedig keverd össze a fahéjjal.
A tésztát pihentetés után nyújtsd három-négy milliméter vastag téglalappá. Kend meg az olvasztott vajjal, és szórd meg a fahéjas cukorral. Szorosan csavard fel a tésztát, mint a bejglit. Vágd 1-1,5 centi vastagra, és rendezd a tekercseket sütőpapírral bélelt tepsibe. Pihentesd még 15-20 percig. Előmelegített sütőben, 180 fokon süsd meg 25-30 perc alatt.
0 Megjegyzések