A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

„Orbán egy napon megpróbálhat területeket visszaszerezni Ukrajnától” – írja a The Washington Post


A lap szerint a magyar miniszterelnök a „jobboldali populisták hőse”.  

Egy önkényuralmi vezető, aki hazájában elnyomja a politikai ellenzéket és szócsövének használja a médiát, azt állítja, hogy a „nyelvét beszélő ukránoknak” pénzügyi segítségre és védelemre van szükségük, és lehetővé teszi, hogy kormánya – törvénysértő módon – útlevelet adjon ki ukrán állampolgároknak. 

A határ közelében élők külföldi televíziókból tájékozódnak, és közelebb érzik magukhoz a szomszéd ország fővárosát, mint Kijevet, emellett jelképeik eltávolítása miatt forronganak. Mindez nem a kelet-ukrajnai helyzet leírása, hanem Magyarország szerepe Nyugat-Ukrajnában – olvasható a The Washington Post cikkének bevezetésében.

Orbán problémát jelent Ukrajnának

A lap szerint Orbán Viktor problémák forrásává vált Ukrajna számára, hiszen jó kapcsolatot tart fenn Vlagyimir Putyinnal, és többször is akadályozta a Moszkva elleni uniós szankciókat. A magyar miniszterelnök a leggyengébb láncszem abban a törekvésben, hogy a nyugati államok fenntartsák Ukrajna támogatását. A portál idézi Rácz Andrást, a Német Külpolitikai Társaság munkatársát, aki szerint az okok egyértelműek: a tengerpart nélküli Magyarország fokozottan függ az orosz földgáztól és kőolajtól, ami egyben lehetővé teszi,

hogy Orbán alacsonyan tartsa az energiaárakat, és ezzel szavazatokat szerezzen.

Azt írják: Magyarország egymillió ukrán menekültet fogadott be, és több százmillió dollár értékben juttatott el humanitárius segélyt a háborúban álló országba, ám „az illiberális kereszténydemokráciát hirdető Orbán, aki a jobboldali populisták hőse, saját, revansra játszó nacionalizmusát élteti, ami arra is utalhat, hogy egy napon megpróbálhat területeket visszaszerezni Ukrajnától”. Az amerikai lap szerzője szerint erre a miniszterelnök által egy labdarúgó mérkőzésen viselt sál utal, melyen Nagy Magyarország térkép volt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések