A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Gyulladást és vércukorszintet csökkent – olívaolaj


Az olívaolaj egyre nagyobb népszerűségnek örvend hazánkban is. Talán nem véletlen, hiszen nagyon sok pozitív hatása van az egészségünkre. Többek között kiemelkedő a koleszterinszint-csökkentő hatása. Pontosabban az LDL-koleszterint csökkenti, ellenben a jó, azaz a HDL-koleszterin-szintet megemeli. Vércukorszint-szabályozó hatása is ismeretes, így védelmet élvezhetünk általa a cukorbetegség kialakulása ellen. 

Az olívaolaj nagy mennyiségben tartalmaz E-vitamint, omega-3 zsírsavakat, fitoszterolokat, K-vitamint, kalciumot, vasat és káliumot.

Az olívaolaj bioaktív összetevői gyulladáscsökkentő hatásokkal rendelkeznek, illetve ezen anyagoknak kiemelkedő az antioxidáns képessége is. Ezek az antioxidánsok segítenek csökkenteni a trigliceridszintet, illetve az LDL-koleszterin-szintet.

Az olívaolaj rendszeres fogyasztása csökkentheti az érelmeszesedés kockázatait. Az antioxidánsai pedig a magas vérnyomás kezelésében is kiemelkedő szerepet játszanak.

Ha székrekedéssel küzdünk, ne a gyógyszerek jussanak eszünkbe, hanem fogyasszunk el egy adag – egy teáskanálnyi – olívaolajat, mivel hashajtó hatással is rendelkezik. Az olaj javítja a bélmozgást, ami megkönnyíti a széklet vastagbélen keresztül történő áthaladását.

Az olívaolaj antioxidáns és gyulladáscsökkentő hatásaival segíthet a 2-es típusú cukorbetegség kiegészítő terápiájában, mivel csökkenti a vércukorszintet. Mindemellett fokozza az inzulinszekréciót és megakadályozza a hasnyálmirigy sejtjeinek a károsodását. A vércukorszint-csökkentő hatását a benne található olajsavnak köszönheti.

Az olívaolaj olyan vegyületeket is tartalmaz, amelyek nagy megkönnyebbülést jelenthetnek az ízületi gyulladásban szenvedő személyeknek, hiszen csökkenti a gyulladást, a duzzanatot és a merevséget is.

Az olívaolaj jó forrása az egyszeresen telítetlen zsírsavaknak és a többszörösen telítetlen zsírsavaknak, ezek a zsírsavak pedig csökkentik a szív- és érrendszeri betegségek kockázatait. A rendszeres olívaolaj-fogyasztás jót tesz az artériáknak, mivel rugalmassá teszi az artériák falait, megakadályozza azok megkeményedését és a vérrögképződés kockázata is jelentősen lecsökken. Ezek a hatások összességében csökkentik a szívkoszorúér-betegség kialakulásának az esélyeit.

Mivel a triglicerid- és koleszterinszintet is csökkenti, azaz javítja a vér lipidprofilját, így tovább csökkenti a szívbetegségek kialakulásának a kockázatait.

Egy tanulmány arról számolt be, hogy az olívaolaj rendszeres fogyasztása a csontok ásványi sűrűségét is segít fenntartani, illetve megakadályozza a csonttömegcsökkenést is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések