A bakonyi betyárgulyás különlegessége a szalonnás alap, a belefőzött gomba és a gazdag fűszerezés.
A bakonyi betyárgulyásból kihagyhatatlan a szalonna és a gomba. A sűrű, laktató fogás sokféle zöldfűszerrel dobható fel, jól megy hozzá például a zsálya és a kakukkfű is. Annyira kiadós, hogy inkább számít főfogásnak, mint levesnek.
Hozzávalók 4 személyre
👉 50 dkg sertéslapocka
👉 30 dkg erdei gomba
👉 15 dkg füstölt szalonna
👉 10 dkg füstölt kolbász
👉 3 szál friss kakukkfű (vagy 1 teáskanál szárított)
👉 2 zsályalevél (vagy 1 teáskanál őrölt)
👉 2 babérlevél
👉 2 dl tejföl
👉 2 evőkanál liszt
👉 1 liter alaplé
👉 1 hagyma
👉 1 evőkanál pirospaprika
👉 só
👉 bors
Elkészítés:
A szalonna zsírját olvaszd ki. A pörcöket halászd ki belőle, tedd félre, a visszamaradt zsíron pedig párold üvegesre a felaprított hagymát. Közben a húst szeleteld fel. Amikor a hagyma már puha, tedd rá a húskockákat, és nagyobb lángon süsd őket fehéredésig. Szórd meg pirospaprikával, öntsd fel alaplével, sózd, borsozd, szórd meg zsályával, kakukkfűvel, és add hozzá a babérlevelet. Forrald fel, majd vedd a lángot kicsire, és így rotyogtasd nagyjából 45 percig. Ekkor add hozzá a felkarikázott gombát és felkarikázott kolbászt is, és főzd további húsz percet, amíg minden teljesen megpuhul. A tejfölt keverd el a liszttel, adj hozzá egy evőkanállal a főzőléből, és ezzel sűrítsd be az utolsó percekben a levest. Forralj rajta még egyet, és tedd bele vissza a szalonnát.
0 Megjegyzések