A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Foszlós csokis kiflik hagyományos recept szerint: zsírtól lesz igazán puha a tésztája


A foszlós csokis kiflik kelt tésztából készülnek, és gazdag, csokis tölteléket rejtenek.


A kelt tésztából készült, omlós csokis kifli belsejében sütésálló, sűrű töltelék bújik meg. A krémet érdemes előző nap bekeverni, hogy legyen ideje összeállni a hűtőben.

Hozzávalók 16 darabhoz

A csokikrémhez
👉 10 dkg kristálycukor
👉 5 dkg keményítő
👉 5 dkg vaj
👉 4.5 dl tej
👉 1 evőkanál cukrozatlan kakaópor
👉 1 csipet só

A tésztához
👉 60 dkg liszt
👉 20 dkg zsír
👉 3 dkg élesztő
👉 2 dl tej
👉 1 evőkanál kristálycukor
👉 1 tojás

A tetejére
👉 1 tojás
👉 1 evőkanál kristálycukor

Elkészítés:

A csokikrémet, ha lehet, még előző este állítsd össze. Egy kis lábosban keverd össze a kristálycukrot, a keményítőt, a kakaóport és a sót. Öntsd fel tejjel, majd az egészet tedd a tűzhelyre, és főzz belőle sűrű krémet. Vigyázz, könnyen leég! Amikor elérte a kívánt állagot, húzd le a tűzről, és keverd el benne a vajat. Várd meg, amíg szoba-hőmérsékletűre hűl, majd tedd a hűtőbe felhasználásig.

A tésztához a tejet langyosítsd meg, add hozzá a cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. A lisztet szitáld át, sózd meg, morzsold el a zsírral, add hozzá a tojást, végül az élesztős tejet. Alaposan dolgozd ki, és letakarva egy óra alatt keleszd a duplájára.

A megkelt tésztát oszd négyfelé. A darabokat egyenként nyújtsd ki kör alakúra, amelyeket vágj négy-négy egyforma cikkre. A cikkek szélesebbik felére halmozz egy-egy kis adag csokikrémet, és tekerd fel őket kifli alakúra. Helyezd el a darabokat egymás mellett egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, amelyet takarj le, és újra keleszd őket fél órát. Közben a sütőt melegítsd elő 180 fokra. A második pihentetési idő végén kend le a kiflik tetejét felvert tojással, szórd meg kristálycukorral, és told a sütőbe 15-20 percre, amíg szép színt kapnak.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések