Az egészséges táplálkozás rendkívül fontos. Ennek a táplálkozásnak a szerves részét képezik a zöld leveles zöldségek, mint például a sóska, a spenót vagy a kelkáposzta. A zöld leveles zöldségek csökkentik egyes betegségek kialakulásának kockázatait, ilyenek például a szívbetegségek, a magas vérnyomás, az elhízás és az ebből fakadó betegségek, a kognitív hanyatlás. Most lássunk is néhány olyan leveles zöldséget, amely jót tesz az egészségünknek!
A mángold gazdag forrása a káliumnak, a mangánnak, az A-vitaminnak, a C-vitaminnak és a K- vitaminnak. Ezen kívül flavonoidokban is gazdag, amelyek nagyon eredményesek a magas vércukorszint csökkentésében.
A vízitormát már évszázadok óta alkalmazza a hagyományos orvoslás, merthogy nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkezik. Egyes feljegyzések leginkább a rákellenes hatását emelték ki. A rendszeres fogyasztásával ugyanis csökken az esélye a rákos sejtek létrejöttének, illetve a rákos betegségek kialakulásának.
A káposztát sokan kedvelik, sokan azonban nem szeretik a kissé kesernyés íze miatt. Ezt a keserű ízt a glükozinolátoknak köszönheti ez a zöld leveles zöldség. Egyes tanulmányok arra mutatnak rá, hogy a káposzta nagyon hatékony lehet a tüdő- és a nyelőcsőrák megelőzésében. A káposztából erjesztett étel, azaz savanyú káposzta is készülhet, amely szintén nagyon sok egészségügyi előnnyel rendelkezik: többek között javítja az emésztést, támogatja az immunrendszert, illetve még a fogyást is segíti.
A spenót K-vitamint, mangánt és A-vitamint tartalmaz nagy mennyiségben. Folsav is van benne, amely a vörösvértest-termelésben működik közre, illetve a magzati fejlődési rendellenességek megelőzésében van még kulcsszerepe.
A kelkáposzta is tele van értékes vitaminokkal. Ilyen például a K-vitamin, de két antioxidáns vitamin is megtalálható benne: az A- és a C-vitamin.
Más antioxidánsokat is tartalmaz, például luteint és béta-karotint, amelyek legfőképpen azon betegségek kockázatait csökkentik, amelyeket az oxidatív stressz okoz a szervezetben.
A római saláta is gazdag A-vitaminban és K-vitaminban. Egyik előnyös tulajdonsága, hogy lejjebb viszi a lipidszintet, ezzel pedig csökkenti a szívbetegségek kialakulásának kockázatait.
0 Megjegyzések