A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Világháború lesz: Észak- és Dél-Korea elkezdte egymást rakétázni


Észak- és Dél-Korea rakétákat lőtt ki szerda reggel, amelyek egymás partjainál lévő vizekbe csapódtak – írja a BBC.

Észak-Korea legalább tíz rakétát lőtt ki szerdán keleti és nyugati irányba egyaránt, ezek közül az egyik rövid hatótávolságú ballisztikus rakéta mintegy 60 kilométerre csapódott a tengerbe a dél-koreai Szokcsó városától. A Koreai-félsziget 1945-ös felosztása óta most először fordult elő, hogy egy északi rakéta áthaladt a két ország közös tengeri határán, majd a dél-koreai felségvizek közelében a tengerbe csapódott – közölték dél-koreai tisztviselők. A déli hadsereg szerint ez a területük elfogadhatatlan megsértésének minősül.

Jun Szogjol dél-koreai miniszterelnök kijelentette, hogy az észak-koreai rakétateszt „tényleges területi behatolás” volt. A miniszterelnök a Nemzetbiztonsági Tanács szerdai rendkívüli ülésén „elrendelte, hogy gyorsan szigorú választ kell adni, hogy Észak-Korea provokációjának egyértelmű ára legyen” – közölte a dél-koreai elnöki hivatal.

Dél-Korea ezért válaszul három levegő-föld rakétát indított F-15K és KF-16 vadászrepülőgépekről. A JCS szerint a dél-koreai légierő az északi határvonaltól (NLL) északra lévő nemzetközi vizeket vette célba, ugyanolyan távolságban, mint amilyen távolságban az észak-koreai rakéta korábban a vonaltól délre landolt.

„Katonaságunk precíz csapása megmutatta, hogy határozottan reagálni akarunk minden észak-koreai provokációra, beleértve a rövid hatótávolságú ballisztikus rakétákat is. Észak-Korea teljes mértékben felelős a kialakult helyzetért, mivel ők azok, akik a figyelmeztetések ellenére továbbra is provokálnak” – közölte a JCS.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések