Gazdag omega-3 zsírsavakban és nagyobb mértékben tartalmaz antioxidánsokat más ételeknél – a dió rendszeres fogyasztása a szervezet működésének számos területén fejthet ki jótékony hatást.
A dió tömegének 65 százaléka zsír, ennek megfelelően magas a kalóriatartalma, ami által energiadús ételként tartják számon. Egyes kutatások ráadásul azt mutatják, ez a finomság így sem növeli az elhízás veszélyét. Olyan fontos ásványi anyagok és vitaminok is megtalálhatók benne, mint a folsav, foszfor, magnézium, B6 és E-vitamin, valamint további komplex bioaktív összetevők - írja a Házipatika.com.
A csonthéjas gyümölcs fogyasztásához több egészséges hatást is 
társítanak, így például egyes szívbetegségek előfordulási kockázatának 
csökkenését, az agyfunkciók javítását, illetve lehetséges eszközként 
vizsgálják a rákmegelőzés kapcsán.
Szívesen veszi a szervezet
A diófélékről általánosan elfogadott nézet, hogy segítenek a 
szívproblémák megelőzésében. Ez alól a dió sem kivétel, amit annak 
köszönhet, hogy csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, amelynek szerepe 
lehet az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulásában.
 Eközben erősíti a véredények működését, mérsékelve a plakk-képződés 
rizikóját az artériákban. Mindezen pozitív hatások a benne lévő zsírok 
összetételéből és a gazdag antioxidáns-tartalmából adódnak.
Hatékonyabb agymunka
Egyes humán tanulmányok igen ígéretes eredményeket hoztak a dió agyra
 gyakorolt hatását illetően. Egy nyolc héten át tartó, 64 fiatal, 
egészséges felnőtt részvételével zajlott kutatás például kimutatta, hogy
 a diófogyasztás növelte az alanyok kognitív képességeit. Egy másik 
kutatásban Alzheimer-kórban szenvedő egerekkel kísérleteztek. A 
rágcsálók 10 hónapig naponta kaptak a gyümölcsből, és végül szignifikáns
 javulást mutattak a memória és a tanulás terén. Ezek az effektusok 
minden bizonnyal szintén a magas antioxidáns-tartalomnak köszönhetőek, 
továbbá szerepet játszhatnak az omega-3 zsírsavak is.
Lehetséges eszköz daganatok ellen
Bioaktív összetevői révén a dió a rákmegelőzést segítő diéták hasznos
 elemévé válhat a jövőben. Megfigyeléseken alapuló kutatások a 
fogyasztást összefüggésbe hozták a vastagbél- és a prosztatarák 
kockázatának csökkenésével, míg egyes állatkísérletek hasonló relációkat
 feltételeznek a mell-, prosztata-, vastagbél- és vesedaganatok kapcsán.
 A reményteli elképzelések persze további klinikai kutatásokat 
igényelnek, mielőtt még heurékát kiáltanának a tudósok.
Elkerülhető a 2-es típusú cukorbetegség?
A dió diabétesz elleni hatását már régebb óta igyekszenek igazolni, a
 bostoni Harvard Egyetem Orvosi Karán végzett nagyszabású kutatás 
azonban valódi okot adhat a bizakodásra. Ennek során közel 140 ezer 
felnőtt ápolónőt vizsgáltak tíz éven, szorosan nyomon követve az 
étkezési szokásaikat. A kutatók végeredményben azt mutatták ki, hogy a 
dió havi egy-háromszori fogyasztása 4, heti egyszeri fogyasztása 13, míg
 heti kétszeri fogyasztása 24 százalékkal csökkenti a 2-es típusú 
diabétesz kialakulásának veszélyét.





0 Megjegyzések