Gazdag omega-3 zsírsavakban és nagyobb mértékben tartalmaz antioxidánsokat más ételeknél – a dió rendszeres fogyasztása a szervezet működésének számos területén fejthet ki jótékony hatást.
A dió tömegének 65 százaléka zsír, ennek megfelelően magas a kalóriatartalma, ami által energiadús ételként tartják számon. Egyes kutatások ráadásul azt mutatják, ez a finomság így sem növeli az elhízás veszélyét. Olyan fontos ásványi anyagok és vitaminok is megtalálhatók benne, mint a folsav, foszfor, magnézium, B6 és E-vitamin, valamint további komplex bioaktív összetevők - írja a Házipatika.com.
A csonthéjas gyümölcs fogyasztásához több egészséges hatást is
társítanak, így például egyes szívbetegségek előfordulási kockázatának
csökkenését, az agyfunkciók javítását, illetve lehetséges eszközként
vizsgálják a rákmegelőzés kapcsán.
Szívesen veszi a szervezet
A diófélékről általánosan elfogadott nézet, hogy segítenek a
szívproblémák megelőzésében. Ez alól a dió sem kivétel, amit annak
köszönhet, hogy csökkenti az LDL-koleszterin szintjét, amelynek szerepe
lehet az érelmeszesedés, a szívinfarktus és az agyvérzés kialakulásában.
Eközben erősíti a véredények működését, mérsékelve a plakk-képződés
rizikóját az artériákban. Mindezen pozitív hatások a benne lévő zsírok
összetételéből és a gazdag antioxidáns-tartalmából adódnak.
Hatékonyabb agymunka
Egyes humán tanulmányok igen ígéretes eredményeket hoztak a dió agyra
gyakorolt hatását illetően. Egy nyolc héten át tartó, 64 fiatal,
egészséges felnőtt részvételével zajlott kutatás például kimutatta, hogy
a diófogyasztás növelte az alanyok kognitív képességeit. Egy másik
kutatásban Alzheimer-kórban szenvedő egerekkel kísérleteztek. A
rágcsálók 10 hónapig naponta kaptak a gyümölcsből, és végül szignifikáns
javulást mutattak a memória és a tanulás terén. Ezek az effektusok
minden bizonnyal szintén a magas antioxidáns-tartalomnak köszönhetőek,
továbbá szerepet játszhatnak az omega-3 zsírsavak is.
Lehetséges eszköz daganatok ellen
Bioaktív összetevői révén a dió a rákmegelőzést segítő diéták hasznos
elemévé válhat a jövőben. Megfigyeléseken alapuló kutatások a
fogyasztást összefüggésbe hozták a vastagbél- és a prosztatarák
kockázatának csökkenésével, míg egyes állatkísérletek hasonló relációkat
feltételeznek a mell-, prosztata-, vastagbél- és vesedaganatok kapcsán.
A reményteli elképzelések persze további klinikai kutatásokat
igényelnek, mielőtt még heurékát kiáltanának a tudósok.
Elkerülhető a 2-es típusú cukorbetegség?
A dió diabétesz elleni hatását már régebb óta igyekszenek igazolni, a
bostoni Harvard Egyetem Orvosi Karán végzett nagyszabású kutatás
azonban valódi okot adhat a bizakodásra. Ennek során közel 140 ezer
felnőtt ápolónőt vizsgáltak tíz éven, szorosan nyomon követve az
étkezési szokásaikat. A kutatók végeredményben azt mutatták ki, hogy a
dió havi egy-háromszori fogyasztása 4, heti egyszeri fogyasztása 13, míg
heti kétszeri fogyasztása 24 százalékkal csökkenti a 2-es típusú
diabétesz kialakulásának veszélyét.
0 Megjegyzések