Hirdessen itt

Ha megvalósul Brüsszel terve, akár 700-800 forinttal is drágulhat itthon egy doboz cigaretta


A dohánytermékek adóztatásának alapvető felülvizsgálatára készül az Európai Unió, írja a Financial Times. A hagyományos dohánytermékek jövedéki adóterhe látványosan emelkedne, de az új típusú termékek sem úsznák meg az emelést. 

A cigarettára kivetett jövedéki adót megdupláznák: húsz szálanként 3,6 eurót kellene fizetni a jelenlegi 1,8 euró helyett. Az előzetes számítások szerint egy doboz cigaretta ára az adóemelés nyomán akár 700-800 forinttal is drágulhatna itthon.

Az erősebb elektromos cigaretták esetében 40%-os, míg a gyengébb elektromos cigaretták (párologtatási technikájú termékek) 20%-os jövedéki adót vetnének ki a kiszivárgott anyag javaslata szerint. A hevített dohánytermékekre 55 százalékos jövedéki adót vetnek ki, ami ezer eladott darabonként 91 eurós adókulcsot jelent.

A végső cél, hogy 2040-re dohányzásmentes nemzedék jöjjön létre az Európai Unióban.

Az Egészségügyi Világszervezet (WHO) nemrég közzétett, és az MTI által idézett felmérése szerint az emberiség csaknem 45 százaléka szenved valamilyen szájüregi problémától. Ezek sok esetben megelőzhetőek lennének, ha a kormányok és a hatóságok népszerűsítenék és támogatnák a száj egészségének kedvező táplálkozási és életmódi szokásokat. Ilyenek például a csökkentett cukortartalmú ételek, de akár a kevesebb dohányzás is.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések