A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ez történik a testeddel, ha minden nap megeszel egy mandarint


Vannak olyan gyümölcs- és zöldségfajták, amelyeknek nemcsak az íze él mindig élénken az emlékezetünkben, hanem egy különleges eseményt vagy életérzést is társítunk hozzá. Míg az eper a nyári könnyedséget és frissességet, a sütőtök pedig a Halloweent jelképezi, addig a mandarin az őszi bekuckózós, forró teás estékhez és a közelgő karácsonyhoz kötődik. Nem is csoda hát, hogy a hideg beköszöntével lehetetlen betelni vele. De vajon hogyan hat a testedre, ha minden nap megeszel belőle egyet?


Erősödik az immunrendszered és a csontjaid

A C-vitamin nemcsak a bőrödnek, de az immunrendszerednek is jót tesz. Képes sok betegség megelőzésére, és javítja a hangulatot. Kalciumtartalmának köszönhetően erősíti a csontjaidat, de az általános közérzetednek is jót tesz - írja a bien.hu.

Szebb lesz a bőröd

Függetlenül attól, hogy a mandarint csak elfogyasztod vagy a bőrödön is alkalmazod, nagyon jó hatással van a bőröd egészségére. Egyrészt szebbé teszi a bőrödet, másrészt a bőrödre kenve egy olyan vékony réteget képezhetsz vele, ami megvéd a káros UV-sugaraktól. A benne található antioxidánsoknak köszönhetően pedig a bőrsejtek károsodása ellen is aktívan fellép, így késleltetve az öregedés jeleinek felbukkanását.

Könnyebben fogyhatsz

A mandarin nasinak is ideális, ugyanis 100 gramm mindössze 50 kalóriát tartalmaz. Összehasonlításképpen: egy mindössze 40 gramm súlyú tejcsokoládé átlagosan 214 kalóriát tartalmaz. Ezen kívül a héj alatti fehér réteget sem érdemes eltávolítani, mivel a benne található nobiletin fokozza a zsírégetést, és ezáltal támogatja a fogyást.

Támogatja a beleid egészségét

A citrusfélék, köztük a mandarin is gazdag az oldható rostokban, amik jelentősen javítják az emésztést, köszönhetően annak, hogy segítik a beleket a vízfelszívásban, ami lágyítja a székletet, és potenciálisan megkönnyíti a bélmozgásokat, sőt többfajta krónikus betegség kockázatát is csökkenti.

Kiegyensúlyozottabb lehet a vérnyomásod

Az olyan ásványi anyagok, mint például a mandarinban is megtalálható kálium, felelősek a só véráramban történő megfelelő áthaladásáért, és hozzájárulnak a hosszú távon is egészséges vérnyomáshoz. Ha ez nem történik meg, a só szintje túl magas lehet a véredben, és nehezebben távozik a felesleges víz a szervezetedből.

Jó hatással lesz a koleszterinszintedre

Ha koleszterinszegény étrendet kell követned, a mandarint akkor is nyugodtan fogyaszthatod. Mivel pedig magas az oldható rosttartalma, evés után hosszabb ideig jóllakottnak érezheted magad tőle. Az oldható rostokról tudományos kutatások azt is kimutatták, hogy segítenek csökkenteni az LDL-koleszterin szintjét, amit gyakran rossz koleszterinnek is neveznek, mivel az erekben feltorlódva szívproblémákat okozhat. Ha pedig alacsony a szervezetedben az LDL-koleszterin szintje, a szívroham és a stroke kockázatának is kevésbé vagy kitéve.

Fokozza az agyad működését

Mivel a mandarin egyszerre tartalmaz B6-vitamint, folsavat, káliumot és C-vitamint, neurológiai előnyei is vannak. A normális vérnyomást támogató kálium biztosíthatja a kiegyensúlyozott véráramlást az agyba, ezáltal pedig fokozódik az agyi aktivitás és erősebbek lesznek a kognitív képességeid. Sőt, mivel a mandarin egyben B-vitamin komplex is, csökkenti az Alzheimer-kór kialakulásának kockázatát.

Csökken a vesekő kialakulásának kockázata

Egyes tanulmányok úgy tartják, hogy a citrusfélékben gazdag étrend csökkentheti a vesekövesedés kockázatát. A vizeletben lévő alacsony citrátszint ugyanis a vesekő egy bizonyos típusának kialakulásához vezethet, mivel azonban citrát többek közt a mandarinban is található, a rendszeres fogyasztásával veseköved is kisebb eséllyel lehet.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések