Minden nap egy alma, az orvost távol tartja. Ez azért nem teljesen igaz, de tény, hogy az alma tápláló, magas a rosttartalma, ami fontos az emésztőrendszer egészsége szempontjából, valamint bórtartalma elősegíti a csontok növekedését. Emellett egy jó adag C-vitamint is ad a szervezetnek. De hogy pontosan mennyit és hogy ez elég-e, arra a következő sorok fognak választ adni.
Az év bizonyos hónapjai a vírusok party időszaka. Ekkor lesznek a legtöbben náthásak, influenzásak. Ilyen időszak az ősz is, amikor még a természetes vitaminraktárunk nem ürült ki teljesen, de ha biztosan nem akarsz beteg lenni, rendszeres C-vitamin bevitelre van szükséged - írja a bien.hu.
A vitaminpótlás egy részét megoldhatod drogériákban vásárolt
tablettákkal is, de a tested számára sokkal hatékonyabb, ha zöldségek,
gyümölcsök formájában kapja meg a szükséges vitaminokat. Ehhez először
érdemes meghatározni, hogy egyes vitaminokból mennyit javasolt naponta
bevinni, és azt hogyan érheted el étkezés útján.
Mennyi C-vitamint szedjünk?
A C-vitamin vagy másnéven aszkorbinsav viszonylag gyakori a gyümölcsökben, élettani hatása pedig széles körben ismert. Erősíti az immunrendszert, növeli a szervezet ellenálló képességét a fertőző és megfázásos betegségekkel szemben. A C-vitamin adagolás azonban sok kérdést vet fel: vajon mennyit szedjünk belőle megelőzés és mennyit betegség esetén?
A kérdésre Szent-Györgyi Albert is kereste a választ már száz évvel ezelőtt, amikor meghatározta az emberi testben ezt az izgalmas vegyületet, amit később C-vitaminnak neveztek el. A neves tudós 93 éves koráig napi 1000 mg C-vitamint fogyasztott, ám ha felütötte nála a fejét valamilyen betegség, akkor ezt a mennyiséget 8-9 ezer milligrammra emelte. Persze kérdés, hogy ez volt-e a meglehetősen hosszú életének a titka, ám elgondolkodtató az összefüggés.
A legfrissebb kutatások szerint naponta 80-90 mg C-vitaminnal lehet
fedezni az alapvető szükségletet. Ennek többszörösére van szükség, ha
valaki beteg, gyermeket vár, szoptat, nehéz fizikai munkát végez,
stresszes életmódot folytat vagy dohányzik.
A paprika igazi C-vitamin bomba
Amennyiben úgy döntöttél, hogy természetes úton szeretnéd bevinni a szervezeted számára szükséges, minimum 90 mg C-vitamint, segítünk meghatározni, hogy mely gyümölcsből és zöldségből mennyit érdemes fogyasztani.
- A kiviből elég naponta 100 grammot enni, ez körülbelül két közepes méretű, hámozott zöld gyümölcsnek felel meg.
- A paprika még nagyszerűbb C-vitamin forrás. Szent-Györgyi Albert is
ebből a növényből vonta ki az aszkorbinsavat, hiszen sokkal többet
tartalmaz, mint például a citrom vagy a káposzta. A vajas kenyér mellé
rágcsált 100 gramm paprika 250 mg C-vitamint tartalmaz (míg ugyanakkora
mennyiségű citrom csak 52 mg-ot).
- Az epret szinte mindenki szereti. Jó hír, hogy mindössze egy
csészényi, kb 150 gramm is elég belőle és máris feltöltötted a C-vitamin
raktáradat.
- A narancsról és a többi citrusféléről az a hír járja, hogy tele van
C-vitaminnal. Nos, ez így nem teljesen igaz, ugyanis nagyobb mennyiséget
kell elfogyasztani belőle, mint a fentebb említett zöldségekből és
gyümölcsökből, hogy a minimális szükségletet elérjük. Ehhez ugyanis
legalább 200 gramm narancsot kell megenni. Szerencsére a narancs frissen
facsart leve is nagyon finom, ha megiszol egy 2,5 dl-es pohár
narancslevet, máris kipipálhatod a napi C-vitamin szükségletet.
- Brokkoli és kelbimbó rajongók számára jó hír, hogy egy adag kelbimbó
leves vagy rakott brokkoli már fedezi a napi C-vitamin szükségletet,
így érdemes ezt a zöldséget beiktatni az étrendbe, minél többször.
- Egy alma a napi ajánlott C-vitamin-bevitel nagyjából 10 százalékát
biztosítja. Egy 138 grammos nyers alma, héjával együtt, átlagosan 6,3
milligramm C-vitamint tartalmaz. A meghámozott alma sokkal kevesebbet,
ugyanis a vitamin jelentős része közvetlenül a héj alatt található, és
ez igaz a körtére, barackra is.
Mi történik, ha túl sok C-vitamint szedsz?
Ha túl sok aszkorbinsav kerül a szervezetedbe, rövid ideig nem tapasztalsz különösebb kellemetlenséget. Egy idő után azonban a nagy dózisú C-vitamin által okozott káros egészségügyi hatások elkerülhetetlenek. Ideértve a vesehomokot, a vesekövet, a hasmenést, a gyomorhurutot és az émelygést. A C-vitamin-kiegészítőket szedők is tapasztalnak néha kellemetlen mellékhatásokat, ezek a közé tartozik a hányinger, hányás, gyomorégés, hasi görcsök és fejfájás.
A testünk nem képes magától előállítani a C-vitamint, ezért az étrendünkkel kell azt pótolnunk. Ám, aki változatosan étkezik és nem veti meg a zöldséget, gyümölcsöt, annak nincs mitől tartania és táplálékkiegészítőre sincs szüksége.
0 Megjegyzések