A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

New York Times: Félő, hogy Putyin teljesen sarokba szorul, és így nem lesz más választása, mint atomfegyvert alkalmazni

Thomas L. Friedman szerint Oroszország már annyi hagyományos kereskedelmi partnerét vesztette el, hogy legfeljebb Kína olaj- és gázgyarmataként képes túlélni.

Az orosz államfő olyan lépéseket tett, amelyek következményeként országa egyetlen hatalmas Észak-Korea lesz, ideértve, hogy paranoid, dühödt és elszigetelt – csak éppen egy atomhatalomról van szó. Moszkva a falhoz szorult, kétségbeesett, a legjobb úton jár afelé, hogy pária szerepre kényszerüljön. Rajokban hagyják ott legtehetségesebb, legképzettebb polgárai és ez mindenképpen új helyzet – írja a New York Times publicistája, amit a mandiner.hu szemlézett.

A cikk szerint Oroszország már annyi hagyományos kereskedelmi partnerét vesztette el, hogy legfeljebb Kína olaj- és gázgyarmataként képes túlélni.

👉 Az állam becsődölt, minden pólusából az instabilitás árad.

Ám ha így megy tovább, az nem csupán geopolitikai fenyegetést jelent, hanem egyben gigantikus emberi tragédia is. Az egész világ megérzi, hogy a Kreml lefokozza Oroszországot. De ez így marad mindaddig, amíg Putyin megőrzi hatalmát.

Csak találgatni lehet, hogy mi az elnök célja. Lehet, hogy a legutóbbi bejelentésekkel azt kívánta igazolni szélsőjobbos, nacionalista tábora számára: igazi háborút vív az orosz anyácskáért. De az is elképzelhető, hogy jobb pozíciót akar magának a tárgyalásokon. Nem volna meglepő, ha rövidesen tűzszünetet hirdetne, kész lenne helyreállítani a gázvezetékeket és felújítani a szállításokat – azoknak a kormányoknak, amelyek hajlandóak elfogadni az orosz területfoglalást – vélekedett Thomas L. Friedman.

👉 Szerinte félő, hogy teljesen beszorul a sarokba, így nem lesz más választása, mint hogy alkalmazza a nukleáris fegyvert.

Biztos, hogy rá akarja venni Európát saját feltételeinek elfogadására, amihez az kell, hogy megossza a másik oldalt. Ám ha a nyugati partnerek nem hátrálnak meg, akkor az azzal járhat, hogy összeomlik az orosz hadsereg.

Hozzátette: arról nem beszélve, hogy két-három év múlva Európa tökéletesen kiválthatja az orosz gázt és akkor lesz csak nagy bajban Oroszország. Hiszen elveszti legnagyobb, ha nem az egyetlen hosszú távú bevételi forrását.

A szankciók érvényben maradnak, ez azonban csak gerjeszti a további kivándorlást. Úgyhogy meg kell tanulni együtt élni az orosz Észak-Koreával. Az pedig – már ameddig Putyin diktál Moszkvában – a legjobb esetben is azzal egyenlő, hogy a világ sokkal, de sokkal instabilabb lesz – mutat rá a szerző.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések