Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Mitől sárgulnak be a fogak?


A szép mosolyhoz elengedhetetlenek az egészséges fogak, és bár a legtöbb ember fogai nem olyan vakítóan fehérek, mint a reklámokban, a sárgára, sőt barnára színeződött, foltos fogak egyáltalán nem vonzóak.

A fogak természetes árnyalata az egészen halvány csontszínűtől és a kékestől a világosbarnáig terjedhet, ennek oka, hogy a fog felső rétege alól átlátszódhat a sárgás árnyalatú dentin. Minél vékonyabb valakinél a fogzománc, annál jobban átsejlik a sárga dentin. Emiatt van, hogy idősebb korban sokkal nehezebb a fehérebb fogakat megőrizni - írja a Házipatika.com

A fogak árnyalatáért természetesen az elfogyasztott ételek és italok is felelősek. Egyrészt azért, mert egyszerűen megszínezhetik a fogzománcot, másrészt mert savasságuk miatt hozzájárulhatnak a fogzománc elvékonyodásához.

A legismertebb fogszínezők közé tartozik a kávé, a tea és a vörösbor. Mivel a fogunk felülete porózus, a sötétebb italok könnyen bekerülhetnek a mélyebb rétegeibe és foltokat okozhatnak. A legtöbb ilyen folt rövid időn belül elmúlik, ha tartózkodunk ezen italok fogyasztásától, ám ha nem akarunk lemondani róluk, egyszerűen tehetünk a fog elszíneződése ellen. 

A kávét és a teát igyuk tejjel, ez ugyanis világosítja az italokat. A fekete tea helyett választhatjuk a zöld teát (ennek ráadásul számos pozitív egészségügyi hatása is ismert), a vörösbor helyett pedig fehéret ihatunk. Az is segít a foltok elleni küzdelemben, ha kávézás, teázás után azonnal iszunk egy nagy pohár vizet, és ezzel kiöblítjük a szánkat.

A sötét színű ételízesítők, mint amilyen a szójaszósz, a paradicsomszósz vagy a balzsamecet, a fogainkra is hatással vannak. Ha nem szeretnénk lecserélni őket, együnk melléjük (vagy a fogyasztásuk előtt) salátát, brokkolit vagy spenótot, ezek a zöldségek ugyanis képesek védő réteggel bevonni a fogainkat, így a sötét ízesítők nem jutnak be a fog pórusain keresztül a mélyebb rétegekbe. 

Az alma is segíthet abban, hogy a fogaink egészséges árnyalatát megőrizzük. Savasságának köszönhetően enyhén "lemarja" a foltokat, keményebb textúrája természetes peelingként működik, és mivel elfogyasztása során több nyálat termelünk, így jobban át is öblítjük a szánkat.

A sötét színű zöldségek és gyümölcsök, mint például az áfonya vagy a cékla, szintén elszínezhetik a fogainkat - a legegyszerűbb, ha a fogyasztásuk után iszunk egy nagy pohár vizet. Ez nemcsak átöblíti a szánkat, de a nyáltermelődést is fokozza, a nyál pedig nagyon fontos az elszíneződések és a kellemetlen szájszag elleni küzdelemhez.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések