Ha nem vírusos fertőzés okozza, mégis hasmenése van, gyanakodhat arra, hogy az elfogyasztott ételkombináció a ludas.
Hasmenésünk sok mindentől lehet:
gyomorrontás, stressz, krónikus betegségek. Gyakran azonban nem más áll
a háttérben, mint olyan ételek, melyek irritálják a bélrendszert. Ezek
közül gyűjtöttünk össze néhányat - igaz, mindenkinél más okozhat
hasmenést! - írja a Házipatika.com.
Olajban sült ételek: A zsíros, olajos fogások (különösen azok, amelyek alaposan megszívják magukat, például a helytelen elkészítési technika miatt) irritálhatják az emésztőrendszert és hasmenést okozhatnak. Az arra hajlamosaknál szintén problémásak lehetnek a sűrű, gazdag mártások, a zsírosabb húsok, a vajjal, tejszínnel készült krémes desszertek, sütemények.
Citrusgyümölcsök: A narancsban, grapefruitban és társaikban lévő rostok és savak irritálhatják az arra érzékenyek bélrendszerét.
Cukorpótlók, mesterséges édesítőszerek: Bizonyos mesterséges édesítőszerek, illetve cukorhelyettesítők nem emészthetőek vagy csak nehezen tudja őket feldolgozni a szervezetünk, ezért hasfájást, görcsöket és hasmenést okozhat a fogyasztásuk. Az egyik olyan édesítő, mellyel gyakran van probléma, a szorbitol. Mivel ezt sokszor használják cukormentes rágógumik, cukorkák édesítéséhez, legyünk ezekkel óvatosak.
Hüvelyesek és káposztafélék: A bab, a lencse, a káposzta, a karfiol, a brokkoli sok ember számára problémás ételek, ugyanis olyan összetevőket tartalmaznak, amelyeket nem tudunk megemészteni. Ezek puffadást, hasi görcsöket, hasmenést okoznak. Szintén hasfájáshoz vezethet a túl magas rosttartalom. A hüvelyesek beáztatása (legalább négy órára) segít megszabadulni az emészthetetlen anyagok egy részétől,így a megemésztésük is könnyebb lesz.
Ha nem akar hasmenést, óvatosan a hüvelyesekkel!
Fűszeres ételek: A túl fűszeres fogások nemcsak a bélrendszert irritálhatják. A hasmenés mellett gyomorégést is okozhatnak, különösen akkor, ha sokat eszünk belőlük. Ha tehetjük, a fűszeres fogások elfogyasztása és a lefekvés előtt legyen legalább három óra.
Tejtermékek: Ha a
tej, a sajtok, a tejszín, a túró vagy az ezekkel készült ételek
elfogyasztása után tör ránk a hasmenés, a puffadás és a hasi görcsök,
akkor lehetséges, hogy laktózintoleranciában szenvedünk. Ez a betegség a
laktázenzim hiányát jelenti, így a szervezetünk nem tudja megemészteni a
laktózt , vagyis a tejcukrot. Teljesen kiiktathatjuk az életünkből a
tejtermékeket, helyettesíthetjük őket laktózmentes termékekkel, de
megpróbálhatunk gyógyszertárban kapható laktáztablettát is szedni.
0 Megjegyzések