Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Már ennyi hal fogyasztásának is bámulatos hatása van


Jelentősen javíthat a középkorúak problémamegoldó képességein a rendszeres, legalább heti egyszeri halfogyasztás. Ez ráadásul az öregedéssel járó memóriaromlást is megelőzheti – állítja egy új tanulmány.

Azok, akinek véréből kimutatható az omega-3 zsírsavak magas szintje, jobban teljesítenek a problémamegoldó készségeket vizsgáló teszteken. Ezeknek az embereknek ráadásul nagyobb a memorizálásért felelős agyi régiója is – legalábbis ezt állítja egy új tanulmány, amelyet a DailyMail is szemlézett - írja a Házipatika.com.

Meglepő hatással van az agyra az omega-3

A tudósok 2200 amerikait vontak be kutatásukba, az alanyok jellemzően a negyvenes-ötvenes éveikben jártak. A szakértők megmérték az omega-3 zsírsavak szintjét a résztvevők vérében, megvizsgálták az agyukat egy MR-készülékkel, valamint különböző kognitív teszteket is elvégeztettek velük.

A szakemberek azt látták, hogy minél magasabb volt valakinek az omega-3-szintje, annál jobban teljesített a problémamegoldó képességet felmérő komplex teszten. A legmagasabb omega-3-szinttel rendelkezők háromnegyedének pedig a hippokampusza is nagyobb volt. A kutatók úgy vélik, hogy a nagyobb hippokampusz hozzájárulhat a demencia hatékonyabb elkerüléséhez. Emellett kiemelték, hogy a halakban nagy mennyiségben megtalálható zsírsavak valószínűleg azért hatnak ilyen jótékonyan az agyra, mert mérséklik a szervezetben a káros gyulladásokat.

Ezért még inkább megéri halat enni

A kutatók szerint a jótékony hatásokhoz szükséges, kellően magas omega-3-szintet már heti egy adag (3 gramm) olajos hal elfogyasztásával biztosítani lehet. A legjobb omega-3-források közé tartozik a lazac, a makréla, a hering és a szardínia is, de akár étrend-kiegészítőkkel is bevihetjük a fontos esszenciális zsírsavakat.

„A halevés elősegítheti, hogy az agy egészségesebben öregedjen, és védhet a demencia ellen. A kutatás eredményei azt sugallják, hogy a halfélék rendszeres fogyasztása a középkorúaknak különösen előnyös lehet, mivel fejlesztheti kognitív képességeiket” – mondta el dr. Claudia Satizabal, a tanulmány vezetője. Az Egyesült Királyság Alzheimer-kutató intézetének kutatási vezetője, dr. Sara Imarisio pedig úgy kommentálta a tanulmány eredményeit, hogy ismét bebizonyosodott, hogy igaz a mondás: „az vagy, amit megeszel”. „A testünk többi részéhez hasonlóan az agyunkra is hatással lehet életmódunk, az étrendünket is beleértve” – mutatott rá.

A brit egészségügyi szolgálat (NHS) ajánlása szerint egyébként az egészséges, kiegyensúlyozott étrendnek legalább heti két adag halat kellene tartalmaznia.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések