A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Hagyományos szabolcsi káposztás paszuly: sok babbal és füstölt kolbásszal készítik

A hagyományos szabolcsi bableves savanyú káposztával akkor az igazi, ha füstölt hússal és kolbásszal készül.

Szabolcsi káposztás paszulyból nem érdemes kis adagot készíteni. A kiadós levest füstölt kolbásszal, disznózsírral és persze sok-sok babbal főzik, olyan sűrűre, hogy utána már senki nem kíván második fogást.

Hozzávalók 6 személyre
👉 50 dkg fejtett bab
👉 50 dkg savanyú káposzta
👉 5 gerezd fokhagyma
👉 3 szál füstölt kolbász
👉 3 dl tejföl
👉 2 evőkanál disznózsír
👉 2 babérlevél
👉 2 hagyma
👉 1.5 evőkanál liszt
👉 1 evőkanál köménymag
👉 1 evőkanál pirospaprika
👉 bors
👉 kevés só

Elkészítés:
A babot, ha szükséges, előző este áztasd be. Másnap tedd fel főni két liter vízben a meghámozott, nagyobb darabokra vágott kolbásszal, borssal, babérlevéllel és köménymaggal. Óvatosan sózd meg, de vigyázz, mert a kolbász is sós, ezért inkább a végén ízesítsd még utána, ha igényli. Nagyjából egy óra kell a babnak, hogy megpuhuljon. Félidőben add hozzá a lecsepegtetett savanyú káposztát is.

Amikor minden megpuhult, készítsd el a rántást. Az apróra vágott hagymát fonnyaszd olvasztott zsíron üvegesre, majd add hozzá a zúzott fokhagymát és a lisztet is. Kevergesd, amíg a liszt zsemleszínűre pirul, ekkor húzd le a tűzről, keverd el a pirospaprikával, öntsd fel fél liter vízzel, tedd vissza a lángra, és kézi habverővel kevergesd, amíg besűrűsödik. Ekkor csorgasd a fazékba, és főzd 10-15 percig. A végén keverj hozzá egy-két evőkanál tejfölt. Aki szeretné, még a tányérján tejfölözheti tovább.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések