A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Feltöltik olajjal a zaporizzsjai atomerőművet az oroszok, ha kell


Az atomerőműben a négy közül csak egy külső nagyfeszültségű áramellátó vezeték működik. 

Szükség esetén feltöltik a dél-ukrajnai zaporizzsjai atomerőmű dízelgenerátorainak ellátásához szükséges üzemanyagkészletet – közölte csütörtökön a TASZSZ orosz állami hírügynökséggel Renat Karcsaa, az orosz atomerőműveket üzemeltető Roszenergoatom konszern vezérigazgatójának tanácsadója.

„Ha szükség lesz dízelüzemanyagra, gondoskodni fogunk a készletek feltöltéséről” – jelentette ki a tanácsadó.

Előzőleg az ukrán atomerőműveket működtető Enerhoatom ukrán vállalat azt közölte, hogy

a dízelgenerátorok üzemeltetéséhez mindössze kétheti készlet áll a rendelkezésre.

Az atomerőműben a négy közül csak egy külső nagyfeszültségű áramellátó vezeték működik. Az összeköttetés a hatodik reaktorblokkal a szeptember 21. és október 7-i tüzérségi támadások következtében szűnt meg. Ezután dízelgenerátorok segítségével biztosították az áramellátást, amíg a személyzetnek nem sikerült helyreállítania a kapcsolatot a közeli hőerőművel, és üzembe helyezni a 150 kilowattos tartalékvezetéket.

Európa legnagyobb atomerőműve röviddel Ukrajna február 24-i orosz lerohanása után, márciusban került orosz kézre. A felek egymást vádolják az erőmű közelében folytatott tüzérségi támadások miatt.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések