A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Feljelentené a Magyar Nemzeti Bankot a baloldal korábbi köztársaságielnök-jelöltje


A közgazdász szerint ami a Magyar Nemzeti Bankban zajlik, az „a szakszerűtlenség csúcsa”.  

Róna Péter úgy véli, hogy Magyarországnak már 30 éve nincs koherens energiapolitikája. „A jelenlegi helyzet nagyon kritikus, és nemcsak azért, mert az MNB és a Pénzügyminisztérium egy sor rossz döntést hozott, hanem azért, mert van egy alapvető probléma, amit nem veszünk tudomásul, és nem kezelünk, ez pedig az, hogy az energia ára az elmúlt években drámai mértékben megnőtt” – fejtette ki Róna Péter közgazdász az ATV Egyenes beszéd című műsorában.

Ez azért van, mert a kőolaj és a földgáz kitermelésének költsége nagyon megugrott az elmúlt 15 évben – tette hozzá. Sok más ország ezt rég tudomásul vette, és elkezdte

megtenni azokat az „unalmas, gyötrelmes lépéseket”, amivel a gazdaságuk energiafogyasztását csökkenteni tudták. Magyarország ezt nem tette meg. 

A baloldali közgazdász úgy véli, hogy a jegybanknak és a Pénzügyminisztériumnak ezt kell végiggondolnia. A szakember szerint ami a Magyar Nemzeti Bankban zajlik, az „a szakszerűtlenség csúcsa”.

Úgy gondolja, hogy a forint azért zuhant vissza, mert elfogadták, és bevezették a Zsiday Viktor által előállított elképzelést, miszerint ők az energiaszolgáltató cégeknek közvetlenül, az MNB tartalékából adnak eurót, hogy kifizessék az energiaszámlákat, ez hatékonyabb, mintha a piacon léptek volna be a forint védelmében, de apasztja a jegybank már most is elégtelen devizatartalékát. Róna Péter azt is kijelentette: ha most ülne a felügyelőbizottságban, feljelentené a nemzeti bankot.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések