A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Csaknem egymilliárdot spórol a város (hanganyag)

Szita Károly rádióinterjúban tájékoztatta a kaposváriakat pénteken reggel, milyen takarékossági intézkedéseket vezetnek be a városi intézmények megnövekedett rezsije miatt.

Kiderült, a téli időszakban bezár az Aréna, rövid ideig a Csiky Gergely Színházban sem lesznek előadások. A városvezető élő adásban elmondta, hogy egy város működőképességét az óvodák, iskolák és a szociális létesítmények mindennapos nyitvatartása határozza meg. Több település azt az utat választotta, hogy minden intézményét bezárja, így spórolva a rezsin. Ugyanakkor Kaposvár nem így döntött.

Kaposvár a bezárás helyett az átszervezés mellett tette le voksát. Elhangzott: Szita Károly polgármester és a Csiky Gergely Színház igazgatója, Fülöp Péter megbeszélése után döntöttek úgy, hogy a színház téli szünetet tart ezután, nem nyárit. Így a téli idényben elmaradó előadásokat nyáron pótolják be. Ugyanakkor a színház épülete nyitva marad azoknak a kulturális egyesületeknek, kórusoknak, akik az átszervezések, bezárások következtében esetleg kiszorultak egy másik intézményből. A könyvtárral kapcsolatban a polgármester elmondta azt is, hogy bezárni nem fogják, de újabb szünnapokat vezetnek be a közeljövőben. A könyvkölcsönző automata továbbra is működni fog folyamatosan. A sportlétesítmények jövőjéről szólva sem a bezárásokra helyezte a hangsúlyt, hanem az átszervezésekre. Az Aréna bezár, de helyette a régi sportcsarnokban lesznek az edzések és a mérkőzések.

Szita Károly ezzel összefüggésben elmondta, hogy a távfűtött Aréna fűtési költsége a jelenlegi tizenhatszorosára nőne a következő esztendőben, ám a következő szezonban a zöld fűtőművel már képes lesz a város kiváltani a földgáz nagy részét, így a távfűtés költsége a megemelkedő ár mintegy tizedére esik majd vissza.

A jégcsarnok népszerű a kaposváriak körében, ezért egész télen nyitva marad. De jég csak december 31-ig lesz a pályán. Utána speciális korcsolyával lehet majd használni. Az uszoda sportrészlege is változatlanul működik majd, az élményrészleg pedig átáll délutáni nyitásra. Az egyik legnagyobb tétel a közvilágítás – mondta a polgármester. Ennek költsége 192 millió forint helyett jövőre 1300 millió forint lesz. Így jelenleg vizsgálják, hogy hogyan lehet csökkenteni a felhasznált energia mennyiségét. – Kaposváron ugyanakkor nem lesz sötét, nem veszélyeztetjük a gyalogosokat, a bicikliseket, a gyerekeket és az időseket. Keressük a megoldást, de nem engedünk a biztonságunkból – mondta Szita Károly. Az átszervezési programmal a város 942 millió forintot takarít meg.



Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések