A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Balesetre hivatkozva verték át az időseket az Angliából telefonáló unokázós csalók - videóval

Az Egyesült Királyságból irányították azt a bűnszervezetet, amelynek tizenöt tagja ellen a napokban emelt vádat csalás és pénzmosás miatt a Gyulai Járási Ügyészség. Úgynevezett unokázós csalásokat követtek el, főleg időseket károsítottak meg, összesen 10 millió forintot zsákmányoltak. A bűnözők egy része végrehajtandó, egy része felfüggesztett szabadságvesztést kaphat.

Azzal telefonáltak a sértetteknek a vádlottak, hogy rokonuk balesetezett, és hogy azonnal pénzre van szüksége /Illusztráció/

A bűnszervezetet két Borsod-Abaúj-Zemplén megyei, egy 43 éves sajókazai és egy 29 éves kazincbarcikai férfi irányította, akik akkoriban az Egyesült Királyságban tartózkodtak. A többi tagot a Magyarországon élő rokonaik szervezték be konspiratív módon, a két vezető utasításai alapján.

A vádhatóság szerint az Egyesült Királyságban lévő két férfi telefonon kapcsolatba léptek – a magyarországi telefonkönyvből kiválasztott telefonszámon – Magyarországon élő idős, emiatt könnyebben megtéveszthető és befolyásolható emberekkel, és a hívások során az idősek közeli hozzátartozóinak vagy az általuk megbízott ismerősöknek adták ki magukat.

Az elkövetők tévedésbe ejtették az időseket, a hiszékenységüket kihasználva. Azt állították, hogy valamelyik rokonuk nagy kárral – és sokszor gyermek sérülésével – járó közlekedési balesetet okozott. Ezért pedig sürgősen sok pénzre van szüksége, hogy a kárt azonnal rendezhesse, és hogy a károsult ne értesítse a hatóságokat, és hogy így ne legyen a hozzátartozóra nézve komolyabb következménye a balesetnek.

A férfiak több esetben azt a látszatot keltették, mintha átadták volna a telefont a balesetben részes sofőrnek, esetleg a helyszínen lévő mentősnek, autómentőnek vagy rendőrnek, aki megerősítette a kitalált történetet. A hívások során azt kérték a megtévesztett idősektől, hogy a pénzt és az ékszereket készítsék össze. Azért pedig hamarosan elmegy egy barát, aki elviszi azt a baleset helyszínére. A vádlottak törekedtek arra is, hogy a sértetteket folyamatosan szóval tartsák azért, hogy az igazi hozzátartozóikat ne értesíthessék.



Ezt követően az Egyesült Királyságból telefonáló férfiak – legtöbbször úgy, hogy az idősekkel folytatott beszélgetést meg sem szakították – egy másik készülékről értesítették a korábban beszervezett társaikat. Közülük az úgynevezett futár a megadott címre ment, ahol a megtévesztett sértettektől átvette a készpénzt és az ékszereket, majd közölte, hogy siet a baleset helyszínére, és az értékekkel gyorsan távozott. Közben a futár társa a közelben autóval várakozott, és együtt így hagyták el a helyszínt.

A bűncselekményekből származó pénz nagy részét – az elkövetésben résztvevők közötti leosztást követően – a bűnszervezet Egyesült Királyságban tartózkodó vezetői szerezték meg, a zsákmány kijuttatásához beszervezett családtagjaik révén.

A vádlottak 2019 vége és 2020 eleje között tíz esetben jártak sikerrel. A sértetteknek egyenként 140 ezertől 3,2 millió forintig terjedő kárt okoztak. A másfél hónap alatt összesen közel 10 millió forintot zsákmányoltak. Ezen felül a nyomozók 57 olyan esetet tártak fel, amikor a csalók bepróbálkoztak az időseknél, de nem jártak sikerrel: vagy azért, mert a sértett észlelte, hogy csalókkal áll szemben, vagy azért, mert nem volt pénze és más értéke, amit át tudott volna adni az elkövetőknek.

Évekre rács mögé kerülhetnek

A Gyulai Járási Ügyészségen azt indítványozták, hogy kilenc vádlottat ítéljenek végrehajtandó szabadságvesztésre, illetve közülük ötöt a közúti járművezetéstől is tiltsanak el. További hat vádlott esetében próbaidőre felfüggesztett szabadságvesztést kértek. A vádhatóság azt is kezdeményezte, hogy a vádlottakat kötelezzék az okozott kár megtérítésére. Mivel két sértett nem jelentett be polgári jogi igényt a nyomozás során, azaz nem kérték káruk megtérítését, ezért ezen összeg – összesen 600 ezer forint – erejéig az ügyészség vagyonelkobzást indítványozott.

Belföld ➤ Külföld ➤ Sport ➤ Gazdaság ➤ Kultúra ➤ Bulvár ➤ Életmód ➤ Receptek

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések