A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

A legjobb tippek bokaficam esetére


Egy bokaficam rendkívül fájdalmas tud lenni, és ha a sérülés súlyosabb, a teljes gyógyulás akár hónapokig is tarthat. Szerencsére van néhány otthoni praktika, amivel felgyorsíthatjuk a gyógyulást, és enyhíthetjük a fájdalmat.

A bokaficam gyakori sérülés, különösen a sportolók körében. Elég egy rossz mozdulat, vagy figyelmetlenség és megtörténik a baj: a bokaízület túlzottan elcsavarodik anatómiai helyzetéből, aminek hatására a szalagok nem képesek megtartani az ízületet, így az ízületi fej elhagyja az ízületi vápát és kificamodik. Mutatunk néhány hasznos tippet, amellyel enyhíthetjük a sérülés okozta fájdalmat - írja a Házipatika.com.

Egy módszer, amely sokat segíthet

A RICE egy mozaikszó, amely a következőket jelenti: Rest, Ice, Compression, Elevate, magyarul pihentetés, jegelés, kompresszió, felpolcolás. Az orvosok gyakran ajánlják a RICE-módszert a duzzanat és a gyulladás csökkentésére a sérülést követő napokban.

Pihentetés

A boka pihentetése kulcsfontosságú a gyógyulás érdekében, de érdemes lehet egy bokarögzítőt is viselnünk, hogy segítsen stabilizálni a sérült területet. Ha túl korán próbálunk visszatérni a sportoláshoz vagy más tevékenységekhez, azzal csak az újabb sérülés kockázatát növeljük.

Jegelés

A jégpakolás segíthet enyhíteni a fájdalmat és a duzzanatot. Az orvosok általában azt ajánlják, hogy 10-20 percig alkalmazzunk jégpakolást a kificamodott bokán. (A jeget mindig tekerjük be egy törölközőbe, mielőtt a bőrre helyezzük.)

Kompresszió

A kompressziós kötés segít stabilizálni a sérült ízületet, és csökkentheti a duzzanatot. A kötésnek szorosnak kell lennie, de nem olyan szorosnak, hogy fájdalmat, vagy zsibbadást okozzon.
Hirdetés

Felpolcolás

A kificamodott boka megemelése csökkenti a folyadék felhalmozódását az ízületben. Ez enyhíthetni tudja a duzzanatot, ami segíthet a fájdalom csökkentésében is. Próbáljunk meg úgy aludni, hogy a lábfejünket és a bokánkat egy párnára támasztva a szívünknél magasabbra helyezzük. Napközben is használjunk párnákat vagy lábtámaszt, hogy a lábfejet és a bokát magasan tartsuk.

Melegítés: nem mindegy, mikor

A hőtől javul a szövetek vérellátása, ami gyorsíthatja a gyógyulást, miközben segíthet ellazítani a feszes izmokat, ezzel enyhítve a fájdalmat és a feszültséget. Fontos azonban észben tartani, hogy egészen addig tilos melegítést alkalmazni, amíg a bokánk duzzadt, mivel a hő fokozni tudja a gyulladást és ezzel pont ellenkező hatást fog kiváltani: lassítani fogja a gyógyulás folyamatát. De amint a duzzanat leapadt, kipróbálhatjuk, segítenek-e a melegítő párnák. Vannak, akiknek, a hő- és jégpakolások váltakozása hoz enyhülést – de ezt is csak a duzzanat elmúlta után szabad kipróbálni.

Nyújtás: jó a rendszeres átmozgatás

Véletlenül sem szabad túlerőltetni a bokánkat, de az sem tesz jót, ha egyáltalán nem használjuk, hiszen ez könnyen merevséget és egyéb problémákat okozhat. Óvatos nyújtás segítségével érdemes lehet rendszeresen átmozgatni a sérült testrészt. A legegyszerűbb, ha naponta legalább háromszor átmozgatjuk a bokánkat minden irányba – de felkereshetünk egy gyógytornászt is, aki személyre szabott feladatokat fog a számunkra összeállítani. Fontos, hogy ne nyújtsuk túl a bokánkat, és ne végezzünk olyan irányú mozgást, ami fájdalmat okoz.

Amennyiben a házi praktikák nem használnak, lehetőségünk van a gyógyszeres fájdalomcsillapításra is. A fájdalomcsillapítók nemcsak a fájdalmunkat képesek enyhíteni, de különösen hasznosak lehetnek gyulladáscsökkentő hatásuk miatt is. A gyulladáscsökkentő hatásnak köszönhetően a legtöbb húzódás és rándulás néhány nap múltán gyógyulni kezd. Ha még sincs javulás az állapotunkban, mindenképpen forduljunk orvoshoz.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések