A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Washington Post: Németország rendelkezik azokkal a tankokkal, amikre Ukrajnának szüksége van és azonnal el kéne küldenie őket


Az amerikai lap szerint gyenge érvei vannak Németországnak arra, miért nem küldött eddig tankokat Ukrajnának.  

A Washington Post elemzésében arról ír: az ellentámadással az ukránok megkezdték saját területeik visszavételét, és a viszonylag „statikus kimerítő háborút robbanékonyan kinetikus visszahódítássá változtatták”. Ahhoz, hogy ebben az új szakaszban sikerrel járjanak, többre lesz szükségük, például a piacon kapható legújabb, leggyorsabb harckocsikra és páncélozott járművekre, hogy gyorsabban szabadítsák fel az ukrán városokat és településeket, mint ahogy az oroszok reagálni tudnának. 

Itt jön a képbe Németország. Van egy csomó első osztályú harckocsijuk: Leopárdok”

Mint a lap írja: Kijev március óta kér Leopárdokat, Kuleba a héten tweetjében megújította ezt a kérést. A mindig is tartózkodó Berlin azonban eddig visszautasította ezeket a kéréseket – még akkor is, ha mindenféle más felszerelést is szállított, beleértve a Gepardoknak nevezett speciális légvédelmi harckocsikat. 

Gyenge érvek

A Washington Post emlékeztet: Olaf Scholz kancellár hivatalos kifogása az, hogy Németország nem tud és nem is akar olyasmit tenni, amit nem egyeztet a NATO-ban és az EU-ban lévő szövetségeseivel.

És ez igaz is, eddig még egyik partnerország sem küldött nyugati gyártmányú (szemben a szovjet típusú harckocsikkal) harckocsikat.

Németország nem akar elsőként tenni valamit, nehogy belekeveredjen a konfliktusba, vagy hibáztassák a konfliktus eszkalációjáért” – írja a lap, hozzátéve, hogy ez azonban 

Gyengécske érvelés”.

Az elemzés szerint az USA, az Egyesült Királyság, Lengyelország és más szövetségesek összességében sokkal készségesebbek voltak az ukránoknak nyújtott segítségükkel, mint Németország. És mindannyian azt akarják, hogy Németország inkább többet tegyen, mint kevesebbet – inkább vezessen, mint csak kövessen. „Tehát örülnének, ha Németország szállítaná a Leopárdjait”.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések