A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ropogós kifli teljes kiőrlésű lisztből: iskolába, tízóraira is tökéletes


A házi készítésű, teljes kiőrlésű kifli ropogós és egészséges.


A teljes kiőrlésű kifli nemcsak finom, hanem az egészségednek és az emésztésnek is jót tesz. A teljes kiőrlésű liszt lényege, hogy a búzaszemekkel együtt a korpát is megőrlik, így a növény vitamin- és ásványianyag-tartalma nem vész el.

Hozzávalók 6 darabhoz

👉 25 dkg finomliszt
👉 25 dkg teljes kiőrlésű liszt
👉 3 dkg friss élesztő
👉 2 dl langyos víz
👉 2 evőkanál olaj
👉 1 csapott evőkanál kristálycukor
👉 2 evőkanál tej a tetejére

Elkészítés:

A langyos vizet keverd el a cukorral, morzsold bele az élesztőt, és tíz perc alatt futtasd fel. Közben a kétféle lisztet szitáld át, a szitában maradt rostokat pedig öntsd hozzájuk a tálba. Add hozzá a sót, az olajat, az élesztős vizet, és kézzel jól dagaszd ki. Laza, ruganyos tésztát fogsz kapni. Ha túlságosan ragad, egy kevés lisztet adj még hozzá. Ha kidolgoztad, takard le, és keleszd fél órát. 

A pihentetési idő leteltével lisztezett deszkán nyújtsd ki kör alakúra, vágj belőle hat nagy cikket, és ezeket az aljuknál fogva tekerd fel. A kifliket sorakoztasd fel egy sütőpapírral kibélelt tepsiben, takard újra le, és keleszd további negyedórát. A pihentetési idő leteltével kend le a tetejüket tejjel, és told a tepsit 200 fokos sütőbe 20-25 percre, amíg a kiflik szép színt kapnak.

A pizzának sem kötelező egészségtelennek lennie: teljes kiőrlésű lisztből gyúrva már nem hizlal annyira.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések