A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Ragaszkodás a békéhez: Svédország az Északi Áramlat elleni szabotázsakciót nem tekinti ellene irányuló támadásnak


A svéd külügyminiszter szerint az incidens nemzetközi vizeken történt, nem svéd felségterületen, így szerencsére nem tekintik támadásnak. 

Svédország az Északi Áramlat gázvezeték elleni feltételezett szabotázsakciót nem tekinti ellene irányuló támadásnak – jelentette ki Ann Linde svéd külügyminiszter szerdán. A gázvezetéken a lyukakat nem svéd, hanem nemzetközi felségvizeken ütötték, így nemzetközi incidensről van szó – közölte a tárcavezető a SVT közszolgálati televíziónak nyilatkozva.

Hozzátette:

amerikai hivatali partnere, Antony Blinken máris felajánlotta Washington segítségét annak érdekében, hogy kiderítsék, mi történt.

A Balti-tengeren kedden jelentettek ismeretlen eredetű gázszivárgást, amelyről kiderült, hogy a Svédország és Dánia közelében húzódó két orosz gázvezetéken keletkezett lyukak okozzák. Azóta mind a svéd, mind a dán kormány közölte: szabotázsakció történt, és bejelentették, hogy sürgős vizsgálatot kezdeményeznek az ügyben.

Björn Lund, a svéd szeizmológiai hálózat (SNSN) szakembere az SVT-nek azt mondta: robbanások, nem pedig földrengés vagy földcsuszamlás történt.

A Der Tagesspigel német lap kedden ugyancsak azt írta, a német szövetségi kormány szerint „célzott támadás” okozhatott szivárgást a földgázvezetéken.

A vezetékrendszerek Oroszországot és Németországot kötik össze a Balti-tenger alatt. Mindkét vezetékpár üzemen kívül van. Az Északi Áramlat-1 azért, mert az orosz fél augusztusban leállította a földgázszállítást, az Északi Áramlat-2 pedig azért, mert a német fél Oroszország Ukrajna ellen indított háborúja miatt februárban leállította a rendszer üzembe helyezési eljárását.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések