A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Puzsér: Orbán formálta át a magyar társadalom jelentős részét oroszpártivá


Magyarországnak választania kell a Kelet és a Nyugat között? Többek között erről kérdezzük a Spirit FM Harcosok klubja című műsorában Puzsér Róbertet. 


A szabadságharc, amit Orbán Viktor és rendszere folytat a Nyugattal szemben teszi élményszerűvé, hogy a Magyarországon uralkodó hatalom el akarja kvázi csatolni Magyarországot a nyugattól – vélekedett a Harcosok Klubja Gavra Gáborral című műsor szezonnyitó adásában Puzsér Róbert, aki szerint ez nem azt jelenti, hogy Orbán Viktor lemondana az uniós pénzekről, hanem a nyugatos identitás, értékek felmondása van napirenden. Úgy véli, Magyarország eldöntötte már, hogy merre tart: „ha a kormánypárti sajtóban elolvas az ember bármit, akkor a keleti erős kéz óhajtása és a nyugati romlott dekadens, önmagával meghasonlott, hanyatló nyugati szellemnek az elutasítása fejeződik ki".

Mint mondta, 20 évvel ezelőtt még nem volt kérdés, hogy Magyarország a Nyugathoz tartozik. Majd emlékeztetett: 15 évvel ezelőtt Orbán Viktor „verte az asztalt", hogy bár az olaj és a gáz Keletről jön, a szabadság Nyugatról és a Gyurcsány által vezetett Magyarország kezdi felmondani a nyugati identitását és kezd Kelet felé orientálódni.

Meglátása szerint 2007-2008 óta még egyértelműbbé vált, hogy van egy elit az országban, amely ellenzékben mindig nyugatos, hatalmon mindig kelettől „óhajt függeni".

Arra a felvetésre, hogy Emmanuel Macron francia elnök is volt Putyinnál a háború kitörése előtti napokban, nem csak Orbán Viktor, Puzsér azt mondta: kimenni Moszkvába tárgyalni Putyinnal, valamilyen módon megalkudni az orosz elnökkel Ukrajna ügyében, az nem keleti szövetkezés, hanem békekövetség. Megjegyezte, hogy bár Macron és Orbán is járt Oroszországban, a franciáknál Oroszország nem épít atomerőművet, Magyarországon viszont igen. Úgy érzi, a politikánál mélyebben is függ már az oroszoktól a magyar politikai elit, ahonnan nehéz elképzelni szerinte, hogyan lehet visszafordulni. „Lehet, hogy Orbán Viktor már túljár az eseményhorizonton. Ha vissza is akarna fordulni, már nem tud visszafordulni, mert már átformálta a társadalmi közgondolkodást az orosz-ukrán háborúról" – fogalmazott.

A keleti orientáció 2 pillére

Puzsér Róbert úgy véli, hogy Orbán Viktor formálta át a magyar társadalom jelentős részét oroszpártivá, de ennek az alapjai megvoltak a magyar történelemben, a magyar társadalomban. Szerinte két biztos pillére van a keleti orientációnak: az egyik a Kádár-rendszer gulyáskommunizmusa, a másik a trianoni békeszerződés.

A magyarok mára egy olyan lelkiállapotba kerültek, hogy a trianoni rendezés nyomán, annak az igazságtalanságnak a nyomán, a szándékos országrontás nyomán elveszejtették az identitásukat – jelentette ki. A Nyugat iránti ingerültség, gyűlölet, undor olyan mértékű lett, hogy felülír mindent, ami a magyar történelemben történt – fűzte hozzá.

Azzal folytatta: egy bizonyos pontig sóvárogtunk a Nyugat felé, egy bizonyos ponton viszont a sóvárgás hiúnak bizonyult. Kiderült, hogy nem lesz nyugatos ország, mert az intézmények kevesek ehhez – mondta. Mint mondta, minden rendszer a polgári társadalom elodázására, elhalasztására és a feudalizmus restaurálására épült.

Kétféle EU-szkepszis

Farkas Attila Mártonnal közös, Apu azért iszik, mert te sírsz című estjeik egyikén kétféle EU-szkepszist említett Puzsér: a lengyelt, amely egyben radikálisan oroszellenes is, és a szerbet, amely pedig oroszbarát. Puzsér kifejtette: a lengyel, amely szabadságharcol Brüsszellel, félti és védelmezi a szuverenitását, de nem azért, hogy azt kiárusítsa Moszkvának, hanem azért, hogy megőrizze a maga kezében, de esetükben kérdésként fel sem merül a nyugatosságuk, egyértelműen a Nyugathoz tartoznak.

Úgy véli, a magyarok nem az Uniót szeretik, hanem az uniós pénzeket, az útlevél nélküli utazást. Szerinte Orbán Viktor a brüsszeli bürokratizmus hatékonytalansága iránt mára szánakozást ébresztett a magyarokban. „Az ezer év alatt nem volt olyan vezetése Magyarországnak, amely a Kelet és Nyugat dilemmájában úgy választotta volna a Keletet, hogy Magyarország nem volt megszállva katonailag" – jelentette ki.

Legyen portálunk mentora, támogatását olvasókártyával honoráljuk

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések