A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Gyilkossági nyomozók osztottak meg friss részleteket a diósjenői gyermekölésről


A Zsaru Magazin részletesen beszámolt a diósjenői gyilkosságról, arról is szó esett, hogyan került fókuszba a nevelőapa. 

Júliusban szokatlanul nagy rendőri jelenlétre figyeltek fel a helyiek a diósjenői Börzsönyi és Jókai utcák találkozásánál. Hamar híre ment a településen, hogy a 2009-ben eltűnt testvérpár, H. Alexandra és H. Krisztina Ildikó földi maradványai kerülhettek elő. Mint utóbb kiderült, a kiásott csontok az idősebb lány, Alexandra meggyilkolásával hozhatók összefüggésbe. Krisztina maradványait máig keresik a rendőrök.

Rendőri berkekben tudják, az évekig reménytelennek tartott ügyek felderítésében a Nemzetközi Bűnügyi Együttműködési Központ (NEBEK) szakirányítóinak elévülhetetlen érdemeik vannak - írja közösségi oldalán a Zsaru Magazin. 

Mint arról a magazin beszámolt ez a sokadik hasonló, megoldhatatlannak tűnő ügy, amelyet a NEBEK szakirányítóival együttműködve 2018 óta derítettek fel a helyi szervek. Ekkorra ugyanis a körözési nyilvántartó és szakirányító főosztály munkatársai rendezték azokat az adatbázisokat, amelyek segítségével azóta folyamatosan szűrik az eltűnéssel leplezett emberöléseket. Petőfi Attila vezérőrnagy, országos főkapitányi biztos, az Országos Rendőr-főkapitányság (ORFK) Bűnügyi Főigazgatóság életellenes ügyek koordinátora, Bodonyi-Nagy Enikő alezredes, a NEBEK főosztályvezetője, Nagy Jenő alezredes és Pető Péter százados, a diósjenői ügyben dolgozó szakirányítók avatnak be a munkájuk részleteibe. Abba, hogy egy évekig vagy akár több mint egy évtizedig szunnyadó eltűnés esetén miként lehet a helyi kollégákkal összedolgozva bizonyítani: emberölés történt.

A diósjenői testvérek eltűnési ügyével az egység két egykor gyilkosságokra szakosodott nyomozója, Nagy Jenő alezredes és Pető Péter százados kezdett foglalkozni.

– Igazából egy megyei rutinellenőrzés közben figyeltünk fel a testvérek eltűnésére – mondja Pető Péter. – Ordított az ügyből, hogy a nevelőapának köze lehet hozzá. Tudtuk ugyanis, hogy ellene volt egy bizonyítékok hiányában megszüntetett, erőszakos közösülés miatt indított eljárás, amelynek a sértettjei az eltűnt lányok voltak.

A nyomozók elolvasták az aktákat. Ezekből kiderült, hogy a nevelőapa a Nógrád megyei kollégáik számára is fókuszban volt. A férfi házának a kertjét is felásták a holttestek után kutatva, de eredménytelenül. Ekkor figyelt fel arra a százados, hogy a férfi 2009-ben leginkább ott tartózkodott naponta, ahol a lányok éltek az édesanyjukkal. Ott azonban korábban nem kutattak a holttestek után.

– Ha egy megyei szerv elkezd egy ügyön dolgozni, és látjuk, hogy folyik benne a munka, akkor nem avatkozunk bele. Követjük az eseményeket, figyeljük, mi történik az eljárásban. Abban az esetben, ha azt érzékeljük, hogy vannak lépések, amelyek előre vihetik az ügyet, de még nem történtek meg, felvesszük a kapcsolatot a helyi kollégákkal – teszi hozzá Nagy Jenő alezredes, aki nem kevesebb mint húsz éven át dolgozott a Budapesti Rendőr-főkapitányságon gyilkossági nyomozóként. – A diósjenői ügyben felvettük a kapcsolatot Nógrád megyével, hogy üljünk le beszélni. Majd a mi szakirányításunk Petőfi Attila vezérőrnagy segítségével irányt mutatott, hogy milyen lépéseket lehetne megtenni több mint tíz évvel a lányok eltűnését követően.

A nyomozás 2021-ben indult, majd idén kezdték sorban felkeresni a tanúkat és a gyanúsított férfit is. Mint utóbb kiderült, ő úgy rejtette el a 14 éves lány holttestét, hogy egy vécét ásott a kertben, eközben pedig a ház oldalánál helyezte egy gödörbe Alexandra földi maradványait. Hónapokkal a holttest július 4-i megtalálása előtt már annyi bizonyíték volt a férfi ellen, hogy őrizetbe vették, majd a bíróság elrendelte letartóztatását.

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések