Hirdessen itt

Páratlan összefogással eloltották a tüzet Pécsett


Több mint 100 tűzoltó heroikus munkájára volt szükség, hogy megfékezzék és eloltsák az elszabadult bozóttüzet Pécs külvárosában. A patacsi városrész hagyományosan hétvégi házas környék, de egyre többen kiköltöztek ide az utóbbi években. A környéken található kertek, a közeli erdő, a hatalmas szárazság és az erős szél ideális környezet volt a tűznek, amely rövid idő alatt is hatalmas területet semmisített meg és több házat tett lakhatatlanná.

A rendőrség információi szerint szerencsére nem történt személyi sérülés, az anyagi kár azonban hatalmas. A Baranya Megyei Katasztrófavédelmi Igazgatóság jelentésében közölte: mintegy nyolc hektárra terjedtek ki a lángok, melyek hét ingatlant is érintettek, kettőt közülük lakóházként használtak. A tűzeset során felrobbant három gázpalack is, egyet pedig még időben kihoztak a tűzoltók.

 Kisebb pánik kezdett kialakulni Pécsett, amikor kiderült, hogy mindeközben Bogádon, Pécs keleti külvárosának számító településein is erdőtűz keletkezett. Félő volt ugyanis, hogy egyidőben két oldalról is támadja a tűz Pécset, hiszen Patacs a város nyugati szélén fekszik. Szerencsére azonban időben sikerült eloltani Bogádon a tüzet, így nem terjedtek tovább a lángok.

Páratlan összefogás

 A tűz terjedésére soha nem látott összefogással reagáltak az érintett szakemberek. A tűzoltók mellett a rendőrség, a mentőszolgálat, a honvédség, a helyi vízszolgáltató társaság, az erdőgazdaság, a Pécsi Tudományegyetem Klinikai Központjának munkatársai, civilszervezetek és a pogányi repülőtér, valamint Orfű vezetősége is mind támogatta a baranyai katasztrófavédők munkáját.


A művelet az egész Baranya megye tűzoltóinak munkáját igényelte, sőt Tolna és Somogy megyéből is érkezett segítség. Így a pécsi, a szigetvári, a komlói, a siklósi, a mohácsi, a véméndi, a barcsi, a kaposvári, a nagyatádi, a szekszárdi, a dombóvári, a paksi, a bonyhádi és a bajai hivatásos tűzoltók mind segíttettek a Baranya megyei katasztrófavédelem munkatársainak.

Emellett önkéntes tűzoltók is érkeztek Szabadszentkirályból, Majsról, Pécsről, Pogányból, Szentlőrincről, illetve Kökényből, Ófaluból, valamint Magyarszékről, Mecseknádasról, Villányból és Palkonyából. A heroikus munkát még erdészek és a polgárőrök is támogatták.

Minden a tűzoltás ellen dolgozott

Nagy gondot okozott a tűz oltásában az erős szél, hiszen emiatt szó szerint szélsebesen terjedt a tűz. Hatalmas füst terjengett az egész környéken, amit sok kilóméterről is látni lehetett. A nyugati irányú szél pedig Pécs belvárosáig elszállította a füstöt, így sok pécsi lakos tapasztalhatta a tűz következményeit.

A terepviszonyok is nehezítették a tűzoltók munkáját, hiszen a Mecsek-oldalon az egysávos kis dűlőutakon nehezen tudtak közlekedni a tűzoltóság járművei. Az is gond volt, hogy sincs víztározó a környéken, így a Tettye Forrásház autói is a helyszínre siettek. A társaság megkérte a környéken lakókat, hogy takarékoskodjanak a vízzel, mert minden cseppre szükség van az oltáshoz.


A tűzoltók heroikusan küzdöttek, de a tűz így is nagyon gyorsan terjedt. Este 7 óra körül megjelent a honvédség helikoptere, hogy meggyorsítsa a munkát. A gép órákon keresztül járta oda-vissza a Pécs-Orfű szakaszt, hogy vizet merítsen az orfűi Pécsi tóból és kiengedje a több ezer liter vizet a katasztrófa sújtotta területre.

Az erdészek is nagyon aktívak voltak és nagy segítséget nyújtottak a tűzoltásban. A Mecsekerdő Zrt 15 szakembere több mint hat órán át küzdött a lángokkal. A helyi erdészek nélkülözhetetlen terepismeretükkel, mobil térinformatikai erdészeti rendszerükkel segítették a katasztrófavédelmi vezetési pont irányítási, munkaszervezési tevékenységét – írta a társaság a közösségi média oldalán. A faállomány-térképek alapján segítettek a legveszélyesebbnek számító fenyves erdőrészletek azonosításában, a veszélyeztetett vezetékek, egyéb infrastruktúra megjelölésében.

A helyszínre siető drónos kolléga a kialakult tűzfészkek behatárolásában és a tűz terjedési irányának gyors megállapításában nyújtott felbecsülhetetlen segítséget a tűzoltóknak. A tűzön sikerült úrrá lenni, de sajnos öt hektár fiatal erdő is a lángok martalékává vált.


A bűnbánó tűzgyújtó

Természetesen a tűzoltás mellett a rendőrség is nyomozásba kezdett, hogy kiderítsék, ki és mi okozta a katasztrófát.

A tűz sajtóértesülések szerint szemétégetésből szabadult el, amit egy helyi férfi annak ellenére követett el, hogy a tűzgyújtási tilalom van életben a városban! A Pécsma-nak nyilatkozó Csetényi Éva rendőrségi sajtóügyeletes elmondta, megkezdték a tűzokozó férfi előállítását, de azt meg kellett szakítani, mert füstmérgezés gyanújával kórházba kellett szállítani. A rendőrség gondatlanságból elkövetett közveszély okozása miatt nyomoz – egyelőre ismeretlen tettes ellen.


A tűzoltás közben a közösségi média oldalán vallomást tett az elkövető férfi, névvel, fotóval vállalva tettét. Így fogalmazott: „A nevem: Kósa Mátyás Krisztián. Őszintén kérek bocsánatot minden pécsi polgártól. A mai napon balesetet okoztam. Akaratom ellenére történt mindez.

Minden károsult jogos kárát a legjobb tudásom és szándékom szerint meg fogom téríteni a lehető legrövidebb időn belül. Teljes felelősséget vállalok a történtekért. Büntetőjogi és polgárijogi értelemben is. Nem szándékosan okoztam katasztrófát. Véletlen baleset történt, amit már nem tudtam megfékezni.

Úgy jártam el, ahogy az ilyenkor bárkitől elvárható. Azonnal oltottam a robbanásszerűen terjedő tüzet. Nem lehetett megállítani. Isten látja lelkem, hogy őszintén sajnálom, ami történt. Bármit megtennék azért, hogy mindazt, ami tettem figyelmetlenségből, akaratom ellenére, visszafordíthassam. Bocsánatot kérek minden pécsitől…

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések