Igényeljen Napi Újság tagsági kártyát és tegyen szert velünk egy kis mellékes jövedelemre. Töltse ki a kártya igénylólapot ide kattintva.

Nehogy kidobd az almahéjat! 7 dologra is használhatod


Sok cikket lehet olvasni arról, mennyi minden köt ki a szemétben, pedig még újra lehetne hasznosítani. Most azonban valami olyasmiről fogunk írni, ami valóban nem szemét, mégis gyakran a kukában landol, hiszen forintban mérve az értéke filléres. A haszna azonban annál nagyobb: tisztítószert, bőrápolót, sőt ropogtatni való finomságot is készíthetsz belőle. Megmutatjuk, mi mindenre jó az almahéj, és soha többé nem fogod kidobni!

Almahéj tea

A megszárított, darabokra tördelt almahéjból nem csak finom, de az egészségre is jótékonyan ható tea készíthető, amit nagyanyáink a hurutos megfázásra, köhögésre javasoltak annak idején - írja a bien.hu.

Ha szárított gyümölcsökkel, egy-egy darabka fahéjjal és szegfűszeggel kevered el, akkor isteni finom tea alapanyagot kapsz, amit forró vízzel leöntve, majd 8 perc áztatás után, leszűrve kortyolgathatsz, akár náthás vagy, akár csak egy kis kényeztetésre vágysz.

Pihe-puha sütemények

A mézeskalács, de más, hasonló, keksz szerű sütemények átka, hogy nehezen puhulnak meg, gyakran még zacskóban tartva is kemények maradnak, és hiába finomak, ha beletörik az ember foga egy-egy falatba.

Legközelebb, amikor kekszet sütsz, a sütiket tedd egy zacskóba vagy egy lezárható dobozba, és dobd melléjük egy alma lereszelt héját. Másnapra a kekszek nem csak finom puhák, de mennyeien illatosak is lesznek.

Almaecet

Az almaecet minden háztartásban jól jön, nem csak takarítani egyszerű vele, de a salátáknak is isteni ízt ad. Elkészíteni pofonegyszerű: fogj egy befőttesüveget, és az aljára tegyél körülbelül 4 ujjnyi vastagon almahéjat, majd töltsd meg vízzel, és adj minden 10 kanál vízhez egy kanál cukrot is.

Takard le a befőttesüveget gézzel, majd meleg helyen hagyd állni 8-10 napig, végül szűrd le, és már kész is van az almaeceted!

Almachips

Az almahéjat érdemes kiszárítani is, mert isteni almachipset kapsz, ami egészséges és kalóriaszegény nassolnivaló, de gazdagíthatod vele a müzlidet és a zabkásádat is, ráadásul diéta idején is fogyaszthatod.

Ha valami igazán finomat szeretnél, akkor a megszárított almahéjat mártsd olvasztott csokoládéba, és hagyd megszáradni.

Az eredmény mennyei lesz, de azért ne felejtsd el, hogy így már nem olyan kalóriaszegény a finomság.

Házi bőrradír

A gyümölcsös bőrradírozás nem ismeretlen a kozmetikában, és ha talán nem is ugyanazzal a hatékonysággal, de cserébe teljesen ingyen elvégezheted otthon is, és így is felfrissül tőle a bőröd. A szokásos arctisztítás után dörzsöld át a bőrödet almahéjjal, úgy, hogy a gyümölcshúsos rész érjen az arcodhoz.

A finom savak gyengéden tisztítják a bőrt, eltávolítják a szennyeződéseket és az elhalt hámrétegeket, és serkentik a keringést. Utána mosd le az arcod hideg vízzel, tonizálj és használj hidratálót!

Ragyogó edények

Megfeketedtek az alumínium edényeid? Semmi gond! Dobj az edénybe friss almahéjat, öntsd fel egy picike vízzel, és kezdd el forralni!

Ha az edény külső része feketedett meg, akkor az almahéjas főzetbe márts szivacsot, és ezzel dörzsöld át az edényt. A foltok nyomtalanul eltűnnek.

Friss pipadohány

Dohányzásra ugyan senkit nem biztatnánk, de ha van a családban olyan, aki amúgy is rászokott gyújtani, a pipadohány közé érdemes egy darabka almahéjat tenni, mielőtt zárható dobozba raknád.

Ez nem csak állandó nedvességet biztosít, így megóvva a pipadohányt a kiszáradástól, de finom aromát is ad neki.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések