Utánajártunk, hogy miben rejlik az ecet különleges tisztító és egészségügyi hatása, amit az emberiség már évezredek óta tapasztal.
Több ezer éves csodaszer
Ételeik ízesítésére és tartósítására, ivóvizük tisztítására és házuk takarítására használták. Manapság főleg salátaöntetek készítésére, tartósításra, sószegény étrendben ízesítésre használjuk - írja a bien.hu.
Vizet és ecetsavat tartalmaz: a konyhai ecetben 5 gramm van deciliterenként. Kis mennyiségben az ecetsavval rokon, egyéb vegyületek is előfordulhatnak benne.
Emellett hatékony, költségtakarékos és környezetbarát tisztítószer is, sokoldalúan használhatod a lakásban, az erkélyen és a kertben. Tisztán vagy hígítva, eltávolítja a szennyeződéseket, és távol tartja a rovarokat.
Élesztőgombák
Az ecetet ecetsavból csinálják. Létrehozása tiszta, ellenőrzött körülmények között történik, hogy ne kerülhessen bele szennyeződés.
Az élesztőgombák a cukorból alkoholt termelnek, amit a baktériumok ecetté alakítanak át. Kiváló tartósítószer, és korlátlan ideig eltartható.
Vigyázat: az élesztő- és penészgombákra érzékenyeknél allergiás reakciókat válthat ki!
Alapanyagok
Az ecetek színét és illatát az határozza meg, hogy milyen alkohol adja az alapjukat. A hagyományos ecet 10 és 20 százalékos változatban kapható. Hígítva és édesítve nyári salátákhoz adják.
Az ecetek készítéséhez általában fehérbort, vörösbort, almabort, sherry-t, malátát, Japánban és Kínában pedig rizsbort használnak.
A különlegesen ízesített ecetek a fehér- vagy vörösborból előállított ecetek, amelyekbe fűszereket (pl. citromfüvet, fokhagymát, rozmaringot, tárkonyt, zöld borsot, chilit) vagy gyümölcsöt (pl. málnát) áztatnak.
Ecetfajták
A borecet alapja a bor, létezik belőle fehér és vörös is. A legjobb borecetek legalább egy-két évig tölgyhordókban érnek. Nemcsak borból, de pezsgőből is készül ecet. Ez egy drága ecetkülönlegesség, csillogó és különleges ízű folyadék.
A fűszeres ecetek közül a fokhagymás változat a legkedveltebb. Te is készíthetsz ilyet. Jó minőségű borecet kell hozzá, ebbe kell beletenni a fokhagymát, és 2-3 hétig érlelni, amíg az aromák kioldódnak, és elkeverednek az ecettel.
Különleges ecetek
Az összes ecet közül a modenai balzsamecet a legdrágább. Vörösborból készül, különleges aromájú, sötétbarna színű. A 15-50 éves eceteket palackozás előtt legalább 10 évig fahordókban érlelik.
A rizsecetet a japán és a kínai konyha használja, a szusinak is egyik
adaléka. Erjedt rizsből készül, savtartalma csak 3-5 százalékos. Íze
lágyabb és selymesebb, mint a hagyományos eceteké. Pácokhoz, szószokhoz
is adják.
Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
0 Megjegyzések