A karfiol az egyik legismertebb zöldség, ami a kisebb-nagyobb bevásárlóközpontok és közértek polcain is egész évben fellelhető, jellegzetes íze miatt viszont megosztó. Vannak, akik rajonganak érte, míg mások ki nem állhatják a belőle készült fogásokat.
Erősítsd bármelyik tábort, egy dolog biztos: a te tányérodon is ott a helye, mivel rendkívül fontos egészségügyi hatásai vannak - írja a bien.hu.
Gyulladáscsökkentő
A karfiol gyulladáscsökkentő tápanyagokban gazdag, sőt olyan összetevőket is tartalmaz, amelyek segítségével már a gyulladás kialakulása is meggátolható. Ez azért is fontos, mert ha az immunrendszer tévesen, veszély hiányában indít el gyulladásos választ, olyan komoly betegségek is kialakulhatnak, amiknek maradandó következményeik vannak, ez azonban a karfiolban található indol-3-karbinol segítségével megakadályozható.
Vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag
Ha nemcsak alkalmanként, hanem legalább heti egy-két alkalommal fogyasztasz karfiolt, akkor jelentősen hozzájárulhatsz a szervezeted számára szükséges C,- B6- és K-vitamin, valamint riboflavin, magnézium, foszfor, folsav, pantoténsav, mangán, kálium és tiamin beviteléhez.
Segít a rákos megbetegedések megelőzésében
Minden keresztesvirágú növény, így a karfiol is tartalmaz a daganatok kialakulását gátló anyagokat, és tudományos kutatások szerint a tumor őssejtek hatástalanításában is szerepe lehet. Különösen nagy szerepet vállal a prosztata-, gyomor- és hólyagrák kialakulási esélyének csökkentésében.
Cukorbetegek is fogyaszthatják
A karfiol hófehér rózsái alacsony energiatartalmúak, ezért a cukorbetegek is bátran fogyaszthatják. Ami pedig szintén jó hír, hogy sokoldalúan felhasználható: leves, főzelék, rántott karfiol, rakott ételek, párolt zöldségköret, fasírt, de akár még pizza alap is készíthető a virágzatából.
Segíthet a fogyásban
Fontos megjegyezni, hogy a karfiol alacsony kalóriatartalma miatt nemcsak a cukorbetegeknek, de a fogyni vágyóknak is ideális étel. Mivel magas telítő-értéke van, már keveset is elég belőle enned ahhoz, hogy úgy érezd, jóllaktál, ezért ebédre vagy vacsorára is ideális választás.
Óvja az agy egészségét
A karfiol tartalmaz egy speciális B-vitamint, a kolint, aminek jelentős szerepe van az agy fejlődésében és egészségi állapotának megőrzésében. Fogyasztásával a korral járó memóriaproblémák kialakulásának az esélye is csökkenthető, így legyél bármennyi idős is, a karfiol biztosan szolgálni fogja az egészségedet.
Támogatja az éles látást
A karfiol szelént is tartalmaz, így a szabad gyökök elleni harcban is aktív szerepet vállal, de a szemed egészségének megőrzésében is hatalmas segítség. Képes meggátolni ugyanis a szürke hályog és a sárgafolt kialakulását, sárgarépával kombinálva – mondjuk nyersen, egy ínycsiklandó zöldségköretként vagy rakott ételként – pedig még jelentősebben hozzájárulhatsz ahhoz, hogy ne romoljon a látásod.
Véd az érelmeszesedés ellen
A karfiol hatékonyan hozzájárul az erek elmeszesedésének megakadályozásához, de folsav tartalmának köszönhetően az agyvérzés kialakulásának kockázatát is csökkenti. Ha ezt a jótékony hatását még tovább szeretnéd fokozni, akkor szeletelj fel mellé brokkolit, kelbimbót, káposztát és kelkáposztát is, és megfűszerezve készíts belőlük egy igazán extrás rakott ételt vagy zöldségköretet.
Széppé és egészségessé teszi a hajat
A karfiol gazdag tápanyagtartalmának köszönhetően segít a haj megfelelő növekedésében és a hajhullás megszüntetésében. Ha pedig száraz, töredezett vagy fénytelen a hajad, akkor sem kell aggódnod: az elfogyasztott karfiol a regenerálódásban is segítségedre lesz.
Testileg és lelkileg is feltölt
A karfiol enzimjeinek köszönhetően életerősebbnek érezheted magad,
ugyanis ha szükséges, megszabadít a szervezetedben található felesleges
vízmennyiségtől, csökkenti a vérnyomásodat, sőt még a depressziós
tüneteket is enyhítheted. Ha pedig nyersen fogyasztod, a csontjaid
egészséges működését is támogatja.
Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!
0 Megjegyzések