A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Szükségállapotot hirdetett ki a miniszterelnök Srí Lankán


Vikremeszinghe, akinek hollétéről nem tudni biztosat, szükségállapotot hirdetett ki az egész országra. 

Elmenekült országából Srí Lanka elnöke szerda hajnalban, alig néhány órával azelőtt, hogy ígérete szerint le kellett volna mondania. A miniszterelnök szükségállapotot hirdetett ki, később pedig parancsot adott a rendőrségnek és a hadseregnek, hogy állítsák helyre a rendet az országban.

Gotabaja Radzsapaksza elnök, felesége és két testőre a Srí Lanka-i légierő repülőgépén a Maldív-szigetek fővárosába indult a bevándorlási hivatal egyik munkatársa szerint, aki névtelenséget kérve beszélt. Radzsapaksza társadalmi nyomás hatására mondott le. A légierő közleménye szerint a védelmi minisztérium jóváhagyásával biztosítottak repülőgépet az elnöknek és feleségének, hogy a Maldív-szigetekre utazzanak. Közölték, hogy minden bevándorlási és vámügyi törvényt betartottak.


A tüntetők félelmei beigazolódtak, távollétének idejére Radzsapaksza a miniszterelnököt nevezte ki ügyvezető elnöknek. Vikremeszinghe, akinek hollétéről nem tudni biztosat, szükségállapotot hirdetett ki az egész országra. A rendőrség könnygázzal próbálta szétoszlatni a tüntetőket. Nem jártak sikerrel, egyre többen vonultak a miniszterelnöki hivatal felé, helikopterek repültek fölöttük. Néhány eszméletlennek tűnő tüntetőt kórházba vittek. 

A káosz közepette még az állami televízió leállította adását. Később közvetítették a kormányfő üzenetét, amelyben Vikremeszinghe utasítást adott a rendőrségnek és a hadseregnek, hogy állítsák helyre a rendet. 

A Srí Lanka-i törvényhozók megállapodtak abban, hogy új elnököt választanak jövő héten. Az új kormány összetételéről viszont kedden még nem tudtak dönteni. Az országban a helyi törvények szerint az államfőt nem lehet letartóztatni, amíg hatalmon van, és valószínű, hogy Radzsapaksza addig tervezte meg a szökést, amíg alkotmányos mentesség védte. 

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések