A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Svédország és Finnország aláírta a NATO-csatlakozás jegyzőkönyvét


A két ország korábban már jelezte, hogy jelentkezne a szövetségbe, ezzel most még közelebb kerültek a teljes jogú tagsághoz. 

Kedden hivatalosan is megindult Svédország és Finnország felvétele a NATO-ba, miután Jens Stoltenberg, a szövetség főtitkára, Pekka Haavisto finn külügyminiszter és Ann Linde svéd külügyminiszter társaságában aláírta a csatlakozási jegyzőkönyvet – írja a CNN. Ez azt jelenti, hogy a két északi ország már részt vehet a NATO-találkozókon, azonban még nem rendelkeznek szavazati joggal, ahhoz teljes jogú tagnak kell lenniük. 

A harminc tagországnak ratifikálnia kell a jegyzőkönyvet, így válhat majd a két ország teljes körű tagállammá. Jens Stoltenberg beszédében történelmi pillanatnak nevezte az aláírást. A múlt héten tartott madridi NATO-csúcson a tagállamok egyetértettek abban, hogy meghívják Svéd- és Finnországot. 

Ez egy nagyszerű nap a két ország és a NATO történelmében, még erősebbek leszünk és az emberek nagyobb biztonságban élhetnek”

– fogalmazott Stoltenberg.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések