A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Nobel-díjas közgazdász: A Republikánus Párt klímapolitikája a Fideszére hasonlít


Paul Krugman szerint az éghajlatváltozás elleni küzdelem az apokalipszis felé tart. 

„Ami az éghajlatváltozás elleni politikát illeti, az amerikai ellenzék politikája leginkább az olyan tekintélyelvű kormányokat idézi, mint a magyar és a lengyel, viszont nem sok hasonlóságot mutat a hasonló jobbközép pártok irányvonalával” – így értékeli a New York Timesban megjelenő blogjában Paul Krugman.

A Nobel-díjas közgazdász egészen rendkívülinek tartja, hogy

az USA az egyetlen nagy ország, amelyben egy tekintélyelvű, jobboldali tömörülés képes meghiúsítani az erőfeszítéseket a klímakatasztrófa elhárítására.

Az a párt, amely az utóbbi nyolc elnökválasztás közül hetet elvesztett, viszont ellenőrzése alatt tartja a legfelsőbb bíróságot. „Amit művel, az a jobboldali, populista erőkre jellemző” – véli a szerző.

Itt a legfelsőbb bíróság legújabb döntése, amely gyakorlatilag megköti a kormányzat kezét, így az éghajlatváltozás elleni küzdelem az apokalipszis felé tart. Az időjárás egészen szélsőséges, trópusi hőhullám söpör végig sokfelé, még az északi Norvégián is.

A károk már most is hatalmasak, és csupán idő kérdése, hogy mikor következik be olyan dráma, amely emberéletek ezreit követeli

– fogalmaz Krugman, majd hozzáteszi: ehhez képest a legfelsőbb bíróság republikánus többsége lehetetlenné teszi, hogy az USA bármit tegyen ellene.

Ahogy azt a közgazdász írja: „Nem mindig volt ez így, de jelenleg az ellenzék még mindig az éghajlatváltozás tagadásánál tart. Hogy miért? Az egyik legkézenfekvőbb válasz, hogy keresd a pénzt. Két éve az elnökválasztás előtt az olaj- és földgázipar támogatásának 84%-a a republikánusoknál jutott. A szénbányák esetében a hozzájárulás 96%-os volt”.

Paul Krugman úgy fogalmaz a New York Timesban, hogy bizonyos értelemben az oksági összefüggés éppen az ellenkező irányba mutat:

a szénhidrogén szektor azért állt be a Republikánus Párt mögé, mivel az környezetellenes.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések