A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Sri Lanka-i miniszterelnök a hadseregnek: állítsátok vissza a rendet bármi áron!


Ranil Wickremesinghe felhatalmazta az ország hadseregét, hogy a létező összes eszközzel állítsák vissza a rendet. 

Sri Lankán napok óta felborult az alkotmányos rend, miután az ország gyakorlatilag csődbe ment, az állampolgárok pedig az ország vezetését okolták mindezért és nagyszabású tüntetéssorozatok indultak, többek között elfoglalták az elnöki palotát, majd szerdán már a miniszterelnök irodáját ostromolták.  Több sikertelen próbálkozás után Gotabaja Radzsapaksza hajnalban sikeresen elhagyta az országot, felesége és két testőre kíséretében Maléba, a Maldív-szigetek fővárosába repült.

Ranil Wickremesinghe, hogy ezt elkerülje utasította a hadsereg főparancsnokát, hogy mindenáron állítsa vissza a rendet – írja a BBC. A tüntetőket az sem nyugtatta meg, hogy Radzsapaksza elnök egyik utolsó mozzanata az volt, hogy lemondott, utóda pedig a miniszterelnök Wickremesinghe lett, akinek szintúgy a lemondását követelik. Sri Lankát évtizedek óta nem látott válságok sújtják, az üzemanyagkészletek kiürültek és gyakorlatilag mindenből hiánycikk lett. 

A közösségi oldalakat ellepték a videók, amint a civil lakosok a megrohamozott elnöki palotát elfoglalva huppantak a bőrfotelbe, majd medencéztek. 

Működjenek együtt a hatóságokkal és hagyják el az irodámat, valamint az egyéb kormányzati épületeket is!

– szólította fel a helyieket a miniszterelnök nem túl sok sikerrel.

A hatalom visszaszerzése bármilyen erővel

A politikus beszédét azzal folytatta, hogy nem engedheti meg, hogy a fasiszták fenyegessék a demokráciát és nem engedi meg nekik, hogy átvegyék a hatalmat. Bhavani Fonseka Sri Lanka-i ügyvéd a BBC-nek nyilatkozva elmondta, még nem volt arra példa korábban, hogy a katonaság átvegye a hatalmat az ázsiai országban. 

Példátlanok az elmúlt napok eseményei országunkban, szóval bármi megtörténhet

– fogalmazott.

Bár a miniszterelnökből lett hirtelen elnök felszólította a hadsereget, hogy bármi áron szerezze vissza neki a hatalmat és állítsák vissza a rendet, beszámolók szerint a katonák nem erőltették meg magukat, hogy kipaterolják a tüntetőket a kormányzati épületekből.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések