A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Tüntetés: a tömeg egy része a Fidesz-székház elé vonult a Nyugati térről, elfoglalták az Oktogont


A Lendvay utcában hangosbemondón beszédek hangzanak el.

Ahogy arról lapunk is beszámolt, a Momentum Kossuth térre szervezett tüntetése után a katatörvény módosítása ellen tiltakozók elfoglalták a Nyugati teret, majd ezt követően elindultak a Hősök tere felé.

Az Index beszámolója szerint a tüntetők időközben elérték a Fidesz-székházat is, ahol azt skandálják, hogy

Elegünk van!”

A helyszínen körülbelül harminc rendőr várakozik.

A tüntetésen több baloldali politikus is feltűnt, többek között Jámbor András is, aki egy képet is megosztott a Lendvay utcai Fidesz-székház elől.

A hangosbemondón jelenleg beszédek hangzanak el.

Újraindult a forgalom a Margit hídon

A portál tájékoztatása szerint az Oktogont teljesen elfoglalták a tüntetők. Többen a földön ülnek. Eközben a Fidesz-székház előtt a Szózatot énekelték.

Az Index beszámolója szerint újraindult a forgalom a Margit hídon mindkét irányban. Valamint újra járnak az M3-as metrópótló autóbuszok is. Az autósokat a Nyugati tér felől a Podmaniczky utca irányába terelték.

Az Oktogont is elfoglalták a tüntetők

A rendőrség körbezárta az Oktogont. A portál helyszíni tudósítója szerint a rendőrök türelmesek a demonstrálókkal szemben, azonban ha elhagyják a teret, már nem engedik vissza őket oda. A forgalmat terelik, a tömegközlekedés az érintett szakaszon nem működik.
A Hősök teréről, a Lendvay utcából és a Nyugati térről is többen átmentek az Oktogonhoz,


úgy tűnik, ott alakul ki a tüntetés központja. A tömeg a Himnuszt énekli – írta élő közvetítésében az Index.

Elindult a tömeg a Blaha Lujza térre

Este tíz óra előtt nem sokkal azonban szinte minden tüntető elhagyta az Oktogont, a tömeg a Blaha Lujza tér felé indult el. A rendőrség a keresztutcákat biztosítja, a tömegközlekedés az érintett szakaszon nem működik.

Többen leültek a sínekre a Blaha Lujza téren – jelenti az Index tudósítója. Elmondása szerint a 8E buszról leszállt egy férfi, hogy engedjék el a buszt.

Nem a kormányt állítjátok meg, hanem engem, aki a gyerekéhez akar haza menni

– mondta a demonstráló tömegnek az utas. A tüntetők egy része nem akarja tovább engedni a járműveket, míg egy másik része szerint el kellene engedni. Az utas, aki leszállt a buszról agresszívabb lett, mert nem engedték tovább a járatot, így egy kisebb verekedést provokálva ki.

Elengedte a tömeg a 8E buszt, majd az Erzsébet híd felé vették az irányt – jelenti tudósítónk.

Aki dudál, velünk van!

– skandálja a tömeg.

Ellepték az Erzsébet hidat

A tüntetők ellepték az Erzsébet hidat, többen a telefonjukkal világítanak, megindulnak Buda irányába – jelenti tudósítónk.

A várhoz akartak menni

A tömeg a várhoz akar menni, de több rendőr is várakozott a környéken, de nem sikerült feljutni, mert megakadályozták őket. Közbe a Döbrentei tér fele vette az irányt a tömeg. Közbe az Erzsébet irányából egyre többen csatlakoznak a demonstrálókhoz. 

A rendőrök mellett elhaladva a tömeg azt kiabálta: „Magyasabb fizetést a rendőrnek”. Elindultak a Várkert Bazár felé, de ott is a készenléti rendőrség fogadja a demonstrálókat. 

Közbe ez emberek egy kisebb része beáramlik a Várkert Bazárba. A tömeg nagyobb része pedig a Lánchíd irányába veszi az irányt. A Lánchídnál az alagút le van zárva. A tömeg ráfordult a Hunyadi János utcára, ahol elég gyatra a világítás. 

A tömeg a Várba  van, a Karmelitához tart és közbe azt skandálja, hogy konzultálni jöttünk. Információink szerint a rendőrök is elindultak a Vár irányába. A szétszéledt tömeg a Karmelita előtt egyesül.

Előállítások

Az Erzsébet híd budai lehajtónál, a Döbrentei téren többen lökdösni kezdték a rendőröket, egyikük meg is sérült, amikor lánccal ütötték fejbe – közölte a rendőrség. Hivatalos személy elleni erőszak gyanúja miatt egy férfit előállítottak.

Egy másik férfit azért állítottak elő, mert a gyűlésen az arcát eltakaró kámzsát viselt, amivel a gyanú szerint az egyesülési és a gyülekezési szabadság megsértése vétséget követett el.

A Karmelitához nem sikerült bejutni

Az Arany Bástya étterem melletti átjárót lezárták az rendőrök, a tömeg ott nem tud továbbjutni.

Bűnözőket védtek
– kiabálja a tömeg a rendőröknek.

„Minden nap kint leszünk” – ígérik a tüntetők.

Az Arany Bástya étteremnél a tömeg a kerítésen mászik át, hogy a Karmelitához jusson.

A tüntetők a Himnuszt éneklik, a rendőrök többször felszólították a tüntetőket, hogy jogsértő, amit csinálnak, ezért távozzanak.

Azt hallottuk, hogy már több tüntetőt nem engednek fel a dísztérre. .

Elkúrtad és Orbán, takarodj!
– skandálják a demonstrálók.

A tömeg egy része elindult a vártól. „Margit híd” – kiabálják, de a rendőrök ketészakították a tömeget, egy jelentős részük elindult haza.

Az egyik ismert Beatricce számot énekli a tömeg: „Nyolc óra munka, nyolc óra pihenés...”

Még pár kitartó ember maradt az Arany Bástya étterem előtt.

Demonstráció miatt lezárásra kell készülni az Astoriától a Rákóczi út–Kossuth Lajos utca–Szabad sajtó útvonalon, az Erzsébet hídon, illetve a Döbrentei tér–Lánchíd utca–Clark Ádám tér–Hunyadi János út útvonalon is – jelenti a BKK.

És mi ezennel élő közvetítésünktől búcsúzunk.


Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések