A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Megszólalt Kelemen Hunor: a vélemény, a kritika, a taps szabad bárhol az EU-ban, koalíciós válságról pedig szó sincs


Az RMDSZ elnökétől többek között amiatt is magyarázatot vártak, mert a szövetség politikusai megtapsolták Orbán Viktor tusványosi beszédét.


Érdekes ívet járt be Orbán Viktor miniszterelnök tusványosi beszédének értelmezése a román közbeszédben (is): hét nap alatt jutottunk el odáig, hogy az államfő magyarázkodásra szólítsa fel az RMDSZ-t, és egyesekben felmerüljön a koalíciós szakítás lehetősége is. Kelemen Hunor először csak tisztázta, hogy szerinte Orbán Viktor nem rasszista és a beszéd kontextusából kiragadott részletek vezettek a felháborodáshoz, de mindez nem volt elegendő.

Az azért érzékelhető volt, hogy komolyabb koalíciós válságig senki sem fokozná a botrányt – a PNL két vezetője is gyorsan leszögezte, hogy erről szó sincs –, Kelemen Hunor nem úszta meg, hogy színt valljon, mit gondol Orbán Viktor EU-ellenes kijelentéseiről, állítólagos rasszizmusáról vagy a háborúról.

Az Agerpres hírügynökségnek kifejtette, koalíciós válságról akkor lehetne beszélni, ha az RMDSZ nem tartotta volna be a koalíciós megállapodásokat, vagy vétett volna Románia érdekei ellene, de a jelenlegi koalícióban mindenki végzi a dolgát.

„Nincs ok koalíción belüli konfliktusról beszélni egy politikus beszéde miatt, bárki is lenne az a politikus az Európai Unióból, mert az semmiféle módon nem érinti a koalíciót, a koalíció teljesítményét. Orbán nem Romániáról beszélt, Orbán nem a román kormányról és nem a koalícióról beszélt, tehát nincs semmi ok a koalíción belüli feszültségre”

– fogalmazott.

A koalícióban arról sincs vita, hogy Románia elutasítja az Ukrajna ellen intézett orosz agressziót, az RMDSZ korábban többször is megfogalmazta, hogy elítél minden szuverén állammal szembeni agressziót.

Kelemen Hunor arra az – úgy tűnik fontos – kérdésre, hogy miért tapsoltak a szövetség politikusai Tusványoson, azzal válaszolt, hogy nem látja értelmét megmagyarázni, ki miért tapsol meg egy beszédet.

„Csaknem természetes, hogy ha elmész egy ilyen eseményre, akkor tapsolsz, akkor is, ha egyetértettél, akkor is, ha nem”.

A taps, akárcsak a vélemény és a kritika megfogalmazása szabad az EU által is vallott vitakultúra szellemében.

„Sem az európai szerződések, sem a csatlakozási szerződés nem tiltja a szólásszabadságot, az eltérő vélemény szabadságát. Ilyen nincs!” – mondta Kelemen, aki nyitott arra, hogy minderről a koalícióban is beszéljenek.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések