A legfrissebb tartalmainkért kövess minket a Google Hírekben, Facebookon, Twitteren (X-en), Instagramon, Threadson vagy YouTube-on!

Mamaféle házi lekváros bukta foszlós kelt tésztából: vaníliasodóval a legfinomabb


Még finomabb a puha, foszlós lekváros bukta, ha házi készítésű vaníliasodóval tálalod.


A lekváros bukta vaníliasodóval annyira tartalmas, hogy akár ebéd vagy vacsora gyanánt is megállja a helyét. Úgy az igazi, ha házi készítésű lekvárral töltöd meg, de ha ilyened nincs, ne aggódj, boltiból is finom lesz.

Hozzávalók 15 darabhoz

A buktához
👉 15 dkg liszt
👉 12.5 dkg lekvár
👉 4.5 dkg vaj + 5 dkg a kenéshez
👉 2.5 dkg porcukor
👉 1.5 dkg élesztő
👉 1.5 dl tej
👉 1 kis tojás

A vaníliasodóhoz
👉 5 dl tej
👉 2 tojássárgája
👉 2 csomag vaníliás cukor
👉 1 evőkanál liszt

Elkészítés:

A buktához a tejet langyosítsd meg, adj hozzá két teáskanál cukrot, morzsold bele az élesztőt, és futtasd fel. A vajat olvaszd fel, és hagyd szoba-hőmérsékletűre hűlni. A lisztet szitáld át, add hozzá a tojást, a maradék porcukrot és az élesztős tejet, és fakanállal kezdd el összedolgozni. Amikor már összeállt, fokozatosan csorgasd bele az olvasztott vajat is, és gyúrj belőle sima, ruganyos tésztát. Amikor az edény falától elvált, takard le, és egy óra alatt keleszd a duplájára. Ha megnőtt, borítsd ki lisztezett deszkára, kicsit gyúrd át, majd nyújts belőle egy téglalapot. Vágj belőle 15 egyforma négyzetet, mindegyik közepére halmozz lekvárt, és tekerd fel a darabokat.

A maradék vajat olvaszd fel. A felével kenj ki egy tepsit, fektesd bele a buktákat, öntsd rájuk a vaj másik felét, és letakarva keleszd további fél órát. A sütőt közben melegítsd elő 200 fokra, és fél óra alatt süsd a buktákat aranyszínűre.

A vaníliasodóhoz a tojássárgákat keverd el a vaníliás cukorral, add hozzá a lisztet, és nagyjából egy deciliter tejjel keverd csomómentesre. A maradék tejet forrald fel, öntsd hozzá a tojásos részt, és kevergesd kézi habverővel addig, amíg besűrűsödik. Tálaláskor öntsd a bukták mellé vagy a tetejükre.

Kérjük, egy megosztással támogassa honlapunkat!

Megjegyzés küldése

0 Megjegyzések